Увеличава се процентът на разкриваемост на престъпленията в област Стара Загора

Увеличава се процентът на разкриваемост на престъпленията в ОДМВР-Стара Загора през последната година – това стана ясно на годишния отчет-анализ на дирекцията за 2023 г., На него присъстваха Министърът на вътрешните работи Калин Стоянов и главният секретар на МВР главен комисар Живко Коцев.

През 2023г. в ОДМВР – Стара Загора са регистрирани, общо по криминална и икономическа линия, 4432 престъпления, което е със 144 по-малко от регистрираните в предходната година престъпления. Разкрити са 2246 престъпления, или 50,68% от регистрираните. Разкриваемостта спрямо 2022г. се е увеличила с 2,06% и е по-висока от средната за страната с 1,85%.През 2023г. извършените кражби са 1327, спрямо 1625 през 2022 г. или по-малко с 298 броя или  18,33%. Беше пресечена тенденцията им към увеличение, отчетена през 2022 г.

Приоритетна и през изминалата година беше дейността по противодействие на престъпленията с наркотици, което доведе и до положителни резултати – образувани са 393 досъдебни производства и са задържани 308 извършители, като увеличението на броя на образуваните досъдебни производства спрямо 2022г. се е увеличил значително, със 100 броя, или с 34,12%. Разкриваемостта на престъпленията с наркотици, постигната от ОДМВР – Стара Загора през 2023 г. е 87,79%, при средна разкриваемост за страната от 77,86%,отчете директорът на ОДМВР-Стара Загора ст. комисар Лазар Христов. В рамките на извършения анализ, вътрешният министър изведе основните направления, по които следва да се работи.

“Пътнотранспортният травматизъм е приоритет както на правителството, така и на МВР. Разследванията по тази линия трябва да са приоритет особено там, където има смъртни случаи”, заяви министър Стоянов. Той препоръча да се засили работата на Икономическа полиция. Особено внимание обърна на проблема с обучението, който е неглижиран назад във времето. По думите му то трябва да е периодично и системно.

Министърът подчерта, че от служителите на охранителна полиция зависи много, а те са едно от най-важните звена на системата. “Хората трябва да имат респект към полицаите, но полицаят трябва да подхожда към всеки един гражданин с уважение. Не пренебрегвайте нито един сигнал по линия на домашното насилие”, категорично заяви вътрешният министър.