ТЕЦ “КонтурГлобал Марица-изток 3” спря работа

ТЕЦ “КонтурГлобал Марица-изток” 3 окончателно спря работа в 23.59 ч. във вторник. Централата вече няма договор с Националната електрическа компания и ще трябва да продава на свободния пазар, но в момента цените на него не са изгодни, според дружеството.

На този етап не се предвижда съкращаване на служители. Към момента те ще се занимават с поддръжка, ремонт на централата и подготовката й за време, в което цените на електроенергията ще са по-изгодни за ТЕЦ-а. Крайните потребители на ток няма да бъдат засегнати от промяната на пазарната ситуация. Крайните потребители на ток няма да бъдат засегнати от промяната на пазарната ситуация. До 30 юни нужните количества електроенергия ще бъдат купувани от ТЕЦ “Марица-изток” 2, като това се случва със заповед на ресорния министър.

“Преустановяването на производство на електроенергия от въглища от 21 февруари на ТЕЦ “КонтурГлобал – Марица-изток 3” няма да доведе до закриване на рудник на “Мини Марица-изток”. Съкращаване на персонал в най-голямото открито въглeдобивно находище в България няма да има”, обяви  Илза Чинкова, изпълнителен директор на “Мини Марица Изток”. От Централата  заявиха ,че ще излязат с официална информация в близките дни.