ТРАКИЙСКИ УНИВЕРСИТЕТ – ДОМАКИН НА МЛАДЕЖКИ ОБУЧИТЕЛЕН СЕМИНАР ЗА СЕКСУАЛНО, РЕПРОДУКТИВНО И ЕМОЦИОНАЛНО ЗДРАВЕ

Медицинският факултет на Тракийски университет бе домакин на безплатен обучителен семинар, посветен на сексуалното, репродуктивно и емоционално здраве, здравословното хранене и активния начин на живот. Събитието, насочено към младите хора на Стара Загора, бе инициирано от фондация „Искам бебе“, Асоциация на студентите-медици в България (АСМБ) – Стара Загора и доброволци  в партньорство с Община Стара Загора и Тракийски университет.  Инициативата се провежда рамките на иновативния проект „Младите българи – архитекти на промяната“, подпомогнат от Министерство на младежта и спорта. Семинарът в  “Града на липите“ бе част от обиколката на фондация „Искам бебе“ в 12 областни града, която стартира през миналата година и ще продължи до месец март 2024-та.

„Благодаря Ви, че избрахте Стара Загора и Медицински факултет на Тракийски университет за провеждането на този семинар! Благодаря Ви и за това, че се обръщате към нашите студенти  не само като към хора, на които им предстои да планират своите семейства, но и като към бъдещи медици и носители на Вашето послание – защото съм сигурен, че чрез тях то ще стигне до много други млади хора на тяхната възраст.“ – каза в приветствието си към аудиторията проф. Юлиян Ананиев – декан на факултета.

Основните теми, които бяха обсъдени с участниците в семинара, бяха превенцията и профилактиката на репродуктивното и сексуалното здраве,  емоционалното здраве, значимостта на навременното родителство и проблематика като изчерпването на яйчниковия резерв, пред която немалко млади двойки се изправят. Специален акцент в дискусията бяха също така и физическата активност, активния начин на живот, здравословното хранене и диетиката като ключови фактори благополучието на всеки човек.

Водещите лектори в семинара бяха Александър Кобаков – акушер-гинеколог, МБАЛ „Света София” – София, д-р Светлана Моминска – началник отдел “Профилактика на болестите и промоция на здравето” в РЗИ – Велико Търново, Катя Симеонова – психолог, както и гл. ас. д-р Камен Симеонов – преподавател по теория и методика на физическото възпитание и спортната тренировка, а модератор в ролята на модератор „влезе“Радина Велчева – основател на фондация „Искам бебе“.

Сред специалните гости на събитието бяха заместник-кметът на Община Стара Загора – г-жа Павлина Делчева, д-р Антония Тодорова – началник-отдел „Здравеопазване и социални дейности“ на Община Стара Загора, както и доц. Боряна Парашкевова – заместник-ректор на Тракийски университет.