Обновяват лекоатлетическата писта за близо 1.4 млн. лева до юни 2025 г.

Най-важно е децата да тренират при много по-добри условия, за да станат още от тях шампиони, отбеляза кметът Живко Тодоров

Основният ремонт на лекоатлетическата писта на тренировъчния стадион „Берое“ в Стара Загора започна днес. Общата стойност на проекта е 1 348 914 лева – половината от тази сума е финансово подпомагане по програма на Министерството на младежта и спорта, а на същата стойност – 674 457 лв., е съфинансирането от страна на Община Стара Загора.

Символичния старт с първа копка дадоха кметът на Стара Загора Живко Тодоров, собственикът на фирмата строител „АРЕТЕ СТРОЙ“ ЕООД арх. Пламен Трифонов и зам.-председателят на СК по лека атлетика „Берое“ Емилия Драгиева.

В словото си градоначалникът благодари на екипа на общината, подготвил документацията по проекта, на Общинския съвет, подкрепил съфинансирането с 50% от сумата и на доскорошния министър на спорта Димитър Илиев, помогнал начинанието да се случи. „И най-вече искам да благодаря на клуба по лека атлетика в Стара Загора, на г-жа Драгиева, която успя да съживи традициите в този спорт и да направи много деца шампиони – най-важното са те и всичко се прави за тях, за да могат да тренират при едни много по-добри условия!“, изтъкна градоначалникът. Той специално отбеляза идеята на Атанас Димитров, който е част от спортното направление в екипа на общината, да се направи и теренът в същото време, защото не е в най-добро състояние.

„Седалките трябва да бъдат подменени, заедно с оградите, за да стане хубаво спортно съоръжение, което да се ползва от хората в града“, заяви още Живко Тодоров.

На събитието той бе придружен от зам.-кметовете арх. Мартин Паскалев и Надежда Чакърова, от секретаря на общинска администрация Николай Диков и от началника на отдел „Спортни дейности“ Петко Крумов. Събитието уважиха още председателят на Постоянната комисия по спорт и младежки дейности в Общинския съвет Красимира Чахова, директорът на дирекция „Правни дейности, обществен ред и административно обслужване“ Делян Иванов и ръководителят на звено „Инвеститорски контрол“ Добромир Дерменджиев

„Поемам ангажимент да изградим ново и прекрасно съоръжение за лека атлетика, ще работим качествено и в срок“, увери собственикът на фирмата строител „АРЕТЕ СТРОЙ“ ЕООД арх. Пламен Трифонов.

Тренировъчният стадион по футбол с лекоатлетическата писта е собственост на Община Стара Загора, а състоянието й в момента не отговаря на изискванията за провеждане на тренировки по лека атлетика или професионални състезания. Ще се обособят 6 коридора за бягане и 1 брой скочище, оградено с пясъкоуловителна решетка. Ще се проектира отводнителна и дренажна система на пистата, както и поливна система за настилката от шамот за 3 от коридорите (това е червената настилка, позната от тенис кортовете). Ще бъде проектирано и ново ел. захранване за необходимите уреди на поливната система. Другите 3 външни коридора ще са със синтетично покритие – полиуретаново с минимална дебелина 20 мм.

Ремонтът на лекоатлетическата писта трябва да приключи на 30 юни 2025 г.