До края на юни можем да сменим личния си лекар

Здравноосигурените лица могат да сменят личния си лекар до края на юни.

Желаещите да сменят личния си лекар трябва лично да отидат при новоизбрания лекар, носейки здравната си книжка. Новоизбраният лекар трябва да попълни данните си в нея и да включи пациента в пациентската си листа.

Смяна на лекар може да се направи и онлайн, като е необходимо да се попълни формуляр за смяна – регистрационна форма за постоянен избор. Документът, подаван по електронен път, трябва да се подпише с електронен подпис.

Регистрационен формуляр за постоянен избор на личен лекар може да се изтегли от сайта на НЗОК.

Смяна на личен лекар може да се направи и през декември.

Извън тези срокове смяната на общопрактикуващия (личния лекар) е възможна единствено при наличието на няколко хипотези. Това може да стане, когато лечебното заведение, в което е избран лекар, няма сключен договор с НЗОК; когато лицето е осъществило своя избор на личен лекар в лечебно заведение, което е сключило договор с НЗОК, но впоследствие този договор е прекратен на някакво основание; когато лицето е осъществило своя избор на личен лекар, но впоследствие лечебното заведение, в което той работи, не сключи договор с НЗОК; при констатирана от НЗОК трайна невъзможност на избрания лекар да оказва първична извънболнична помощ; при промяна на настоящия адрес на здравноосигуреното лице.