Четвърти национален събор на запасното войнство ще се проведе в Стара Загора

На 13-и и 14-и юни 2024 г. в Стара Загора ще се проведе Четвъртият национален събор на запасното войнство. Събитието ще събере стотици ветерани и любители на военната история от цялата страна.

Пресконференция по повод събитието ще даде ръководството на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва /СОСЗР/ – София и Централно военно окръжие /ЦВО/ – София. Тя ще се проведе на 13-и юни /четвъртък/ от 10.00 часа в Зала „П. Р. Славейков“ на Община Стара Загора.

От 14.00 часа на същото място ще се проведе Кръгла маса на тема: „Взаимодействие между органите на държавната и местна власт, и запасното войнство, за подобряване дейността им за привличане на кандидати за висшите военни училища и попълване на видовете Въоръжени сили с кадрови военнослужещи“.

Официалното откриване на Четвъртият национален събор ще бъде на 14-ти юни /петък/ от 11:00 часа в парк „Артилерийски“.

Разнообразна програма очаква жителите и гостите на града. Те ще могат да разгледат  изложените в палатки автентично военно облекло, старинно оръжие, символи, книги и други материали. Да наблюдават как се приготвя храна при полеви условия. Да се насладят на завладяващи изпълнения на Представителния ансамбъл на Въоръжените сили към Националната гвардейска част, както и на индивидуални и колективни изпълнители на патриотични песни, стихотворения и народни танци. Ще станат свидетели на бойните умения и способности на военнослужещи от Пловдив и Националния военен университет „Васил Левски“ – Велико Търново.

Сред официалните гости се очакват президентът на Република България Румен Радев, министър-председателят Димитър Главчев, министърът на отбраната Атанас Запрянов и други.

Четвъртият национален събор на запасното войнство се провежда с подкрепата на Община Стара Загора и Министерството на отбраната.