Българската секция на Международна Полицейска Асоциация чества 30-годишен юбилей

На 10.06.2024 г. се навършиха 30 години от учредяването на „ИПА – секция България“ – национално сдружение към Международната полицейска асоциация – International Police Association (IPA). В тази връзка за перода от 11 – 14 юни на територията на обл. Стара Загора се провеждат поредица от празнични събития в чест на юбилея.

Участват 200 членове на IPA, като освен българсите представители, ще присъстват делегати от още 19 държави – Австрия, Албания, Босна и Херцеговина, Кипър, Германия, Великобритания, Гърция, Ирландия, Израел, Италия, Кувейт, Малта, Молдова, Полша, Португалия, Румъния, Северна Македония, Сърбия и Черна гора. Официални гости на събитието са представители на Изпълнителния борд на IPA и на Organization for Human Rights DefenceRomania.

Освещаване на знамената на IPA:

На 12 юни 2024 г. от 17.30 часа на територията на Етнографски комплекс „Дамасцена“ ще бъде отслужен водосвет на знамената на Международната полицейска организация. С благословията на Негово Високопреосвещенство Старозагорски митрополит Киприан водосветът ще бъде отслужен от Негово Високоблагоговейнство свещеноиконом Димитър Димов – архиерейски наместник на Казанлъшка духовна околия; Негово Високопреподобие архимандрит Панкратий Бузов – и.д. игумен на Шипченски манастир „Св. Рождество Христово“ – гр. Шипка в съслужение със свещеници от Казанлъшка духовна околия.

Благотворителност:

На място е организирана благотворителна изложба „Деца помагат на деца“ с картини на деца и внуци на членове на „ИПА – секция България“, които предварително са оценени и класирани от жури в състав: г-н Николай Попов – преподавател в Националната гимназия за приложни изкуства „Св. Лука“ – София, генерал-майор Нонка Матова и инспектор Ваня Славчева от ГДНП – МВР.

За радост на гостите очарователните Кралица на Лавандулата и Царица Роза ще приветстват гостите. Тяхното елегантно присъствие е безспорно потвърждение за прочутата по цял свят българска красота!

Празнична програма:

От 18.30 часа – празничната програма с водещи Орлин Горанов и Силвия Лулчева включва участието на Представителния духов оркестър при Академия на МВР с диригент Александър Иванов, трио „Сопрано“, „Тримата български тенори“, „101 каба гайди“ с художествен ръководител Никола Марковски и др.

История:

Международната полицейска асоциация е създадена на 01 януари 1950 г. във Великобритания, като за неин основател се счита полицейският служител от Англия – Артур Трууп (1914-2000). Организацията е създадена на доброволен принцип и в нея членуват полицейски служители-действащи, пенсионирани и напуснали, без значение на чин, длъжност, служебна позиция, пол, раса, майчин език или религия. С близо 360 000 членове от почти 100 държави, от които 66 с учредени национални секции, асоциацията се разпростира на 6 континента (Европа, Азия, Южна и Северна Америка, Африка, Австралия). Мотото на Международната полицейска асоциация е „Servo per Amikeco“ („Служба чрез приятелство“).

Мисия:

IPA е неправителствена организация, чиито цели са да създава и затвърждава връзките между пазителите на реда; да повишава международното взаимодействие в социалната, културната и професионалната сфера; да насърчава благоденствието във взаимоотношенията на хората и да пази световния мир; да подобрява обществения облик на полицията и да се постигне признаването на асоциацията от международните институции. Членовете на Международната полицейска асоциация се придържат към принципите, залегнали във Всеобщата харта за правата на човека, приета на 10.12.1948 г. От 25 юли 1977 г. Международната полицейска асоциация е с консултативен статут в Съвета на Европа, а скоро след това и в Икономическия и социален съвет на ООН и Юнеско.

ИПА – секция България“ е учредена на 10.06.1994 г. по време на Световния конгрес на Асоциацията в Люксембург с подкрепата на гръцката национална секция. Към настоящия момент в националната ни секция членуват малко над 5 000 действащи и бивши служители на сектор „Сигурност“ от цялата страна, обхванати от 17 регионални секции.

Подкрепа:

Честванията са подпомогнати от множество симпатизанти на принципите на Международната полицейска асоциация, сред които: Община Павел баня, хотел „Kings’ Valley Medical & Spa“, „Рефан България“ ЕООД, парк хотел „Москва“, Етнографски комплекс „Дамасцена“, ферма за щрауси и био продукти „Четири сезона“, „EPIC Collective“ ООД, „Водица Ботълинг“ ЕООД, винарска изба „Две могили“, „Пламен Петров П“ ООД – гр. Стара Загора, „Пампорово бус“, „Славов транспорт“ ЕООД, „Венто спорт“ ООД, „Ивел-арт“ ЕООД, Superkartini.com, „Уникални подаръци“, „Лортън“ ЕООД, СНЦ „Национален Фестивал на Лавандулата“, „Бест брендс“ ЕООД и др.