Великолепният спектакъл на операта “Турандот” на 20 юни

Последната опера на Джакомо Пучини „Турандот” ще зарадва почитателите на великия Маестро на 20 юни от 19.00 часа.

Знаменитата постановка – опера с кукли, белязала българската музикално-сценична традиция с иновативна мултижанрова реализация, бе създадена през 2018 година на сцената на Старозагорската опера. В сътрудничество с Държавния куклен театър-Стара Загора Старозагорската опера обогати афиша си с необикновен спектакъл, който разказва познатата приказка за жестоката китайска принцеса с участието и на новия оперен герой – куклата. Пищен, впечатляващ и атрактивен спектакъл, който се превърна в едно от най-очакваните събития в оперния календар на България.

Режисьор на постановката е Огнян Драганов, художник на декора и костюмите – Каталин Йонеску-Арборе в екип с художниците – куклени сценографи Силва Бъчварова и Васил Рокоманов. На 20 юни в ролята на Турандот зрителите ще видят сръбското сопрано Драгана Радакович, в ролята на Калаф гостува италианският тенор Дарио ди Виетри, басът Юлиан Константинов ще бъде в ролята на Тимур, а в ролята на Лиу ще дебютира Гергана Георгиева. В ролята на Алтум – Милко Михайлов, Пинг, Панг и Понг ще бъдат съответно Теодор Петков, Георги Динев и Ивайло Йовчев, Иван Кабамитов – Мандарин.  Участват оркестър, хор и деца от Детско-юношеската студия за опера и балет на Държавна опера-Стара Загора, артисти от Държавния куклен театър-Стара Загора, представители на Прабългарската школа за оцеляване Бага-Тур. Спектакъла ще дирижира Григор Паликаров.

ГЕРГАНА ГЕОРГИЕВА с ДЕБЮТ В РОЛЯТА НА ЛИУ!

На 24 февруари 2024 г. на сцената на Старозагорската опера бе дебютът на Гергана Георгиева в ролята на Татяна във впечатляващата постановка на операта „Евгений Онегин” от П. И. Чайковски.

Гергана Георгиева е родена в гр София. През 2012 г. завършва с бакалавърска степен  НМА „Проф. Панчо Владигеров“ в класа по оперно пеене на проф. Мила Дюлгерова и в класа по актьорско майсторство на акад. Пламен Карталов. През 2013г. защитава и магистърска степен. След завършване на Академията, неин вокален педагог става прочутото българско мецосопрано Христина Ангелакова.

Участва в майсторските класове на: Анна Томова-Синтова, Фиоренца Косото, Бруна Балиони, Красимира Стоянова, Александрина Пендачанска, Стефка Евстатиева и Орлин Анастасов.

Носител е на Първа награда на  Четвъртия международен конкурс за млади оперни певци „Гена Димитрова“ в гр.Плевен, получава и Специалната награда на Държавна опера-Варна за дебют в спектакъл. Печели Първа награда на ХIII международен конкурс „Франц Шуберт“ в гр.Русе. Лауреат е на Международните конкурси „New Opera Talent“ в гр.Риети (Италия) и на Първия  национален конкурс с международно участие „Стоян Попов“ в гр. Бургас, на който получава специалната награда на Старозагорската опера – дебют в премиерния спектакъл на операта „Евгений Онегин”.

През септември 2021 г. става стипендиант към Академия „Санта Чечилия“ и завършва обучението си в Академията „Борис Христов“ в Рим с преподаватели Орлин Анастасов, Бойко Цветанов, Александрина Пендачанска, Дарина Такова, Мариана Пенчева, Алесандро д’Агостини и Роберто Скандиуци.

На 9 ноември 2021 прави своя дебют на сцената на Държавна опера-Варна в ролята на Леонора от операта „Трубадур“ на Джузепе Верди.

На 15 юни 2023 г. в Зала 1 на НДК, дебютира в ролята на Донна Елвира от операта „Дон Жуан”  от  В. А Моцарт в премиерната постановка на МДТ „К.Кисимов“ гр. Велико Търново.