Нови изисквания за придобиване на шофьорска книжка

Промени за кандидат-шофьорите предвижда наредба, обнародвана в Държавен вестник.Според промените в Наредба № 38 за условията и реда за провеждането на изпитите кандидатът ще има право има право да се яви на теоретичен изпит не повече от четири пъти в рамките на шест месеца след като приключи обучението му.

Ако не се яви или не вземе изпита в посочения срок,  кандидатът може да се яви отново, но след като преминаване на ново теоретично обучение, предвижда наредбата. Кандидатът има право да се яви на практически изпит не повече от четири пъти в рамките на шест месеца, след като си вземе листовките. При неявяване или неуспешно полагане на практически изпит в посочения срок той може да се яви на нов, но след като премине отново обучение, пише още в промените. Тестовете за провеждане на теоретичните изпити за шофьорска книжка за управление на МПС от категории В или В1, когато кандидатите притежават правоспособност за управление на МПС от категории А1, А2, А, Ткт или Ттм, съдържат 25 въпроса. Максималният брой точки от правилни отговори на всички изпитни въпроси е 55. Теоретичният изпит е успешно положен, когато кандидатът има не по-малко от 50 точки.

Тестовете за МПС от категории А1, А2 или А, когато кандидатите притежават правоспособност за управление на МПС от категория В или В1, Ткт или Ттм, съдържат 15 въпроса. Максималният брой точки от правилни отговори на всички изпитни въпроси е 31, а изпитът се взима при не по-малко от 27 точки.
Кандидатите-шофьорите, които вече са започнали курсове, ще се изпитват по досегашния ред. Тези промени влизат в сила три месеца след обнародването им  в „Държавен вестник”.