Две отличия „Почетен гражданин на Стара Загора“ ще бъдат връчени на празника на Стара Загора

Общински съвет – Стара Загора гласува схемата за разполагане на 24 зарядни станции за електрически автомобили в града на редовното си заседание днес

При наличен кворум от 46 местни депутати се проведе днешното 18 заседание на Общински съвет Стара Загора. Гласувани бяха близо 100 точки, включително внесените извънредни 4 предложения. Оттеглени от дневния ред бяха 6 точки, а върнати към вносителя – 5.

Една от точките относно приемане на Наредба за допълнение на Наредбата за управление на отпадъците и за опазване на чистотата на територията на Община Стара Загора се предвижда да се включи в друга наредба и да се обсъжда на следващо заседание. Секретарят на общината Николай Диков беше категоричен: „само заедно можем да се справим с тази тема, защото в Стара Загора сме непримирими към нерегламентираното изхвърляне на отпадъци“. Той представи информация от извършения контрол и превантивни мерки, като уточни, че са санкционирани 13 лица, съставени са 20 акта, издадени са 7 наказателни постановления за отпадъци на нерегламентирани места, а едно на стойност 800 лв. е платено. „Посредством фотокапани Община Стара Загора се бори с тази нерегламентирана дейност,

която се отнася не само до замърсяване, но е и предпоставка за пожари“, поясни още г-н Диков.

Предложена и подкрепена от всички бе и схемата за разполагане на 24 зарядни станции за електрически автомобили в града, а на следващи заседания ще бъдат внесени и допълнителни материали по темата.

Наредба за изменение и допълнение на Наредбата за обществения ред при използване на превозни средства и общи площи на територията се прие с пълно единодушие. Целта е да се уреди с нормативен акт въпроса за използването на индивидуални електрически превозни средства. Общината заедно с КАТ работи съвместно за засиления контрол като се търси и форма за самоконтрол.

Местният парламент подкрепи предложената схема за  поставяне на мемориален знак в памет на д-р Евгений Желев, кмет на Община Стара Загора, бивш министър на здравеопазването – от април 2008 до юли 2009 година и два мандата кмет на Стара Загора в периода 1999-2007 година.

С пълно мнозинство бе прието изменение и допълнение на Правилник на Програма „Култура“ на Община Стара Загора за финансиране на събития и проекти в областта на изкуствата и културата, с което се осигурява по-голяма гъвкавост на програмата.

Предложението за удостояване с отличието „Почетен гражданин на Стара Загора“ за 2024 г. бе прието едновременно и за двамата номинирани. Това са  математикът Любомир Любенов и проф. д. ик. н. инж. Николай Михайлов.

С пълно единодушие се прие предоставянето на общинското търговско дружество „Мересев” ЕООД на имоти общинска собственост за безвъзмездно ползване.

Местният парламент подкрепи с мнозинство точките, представящи информация за изпълнение на бюджета на Община Стара Загора и сметките за средства от Европейския съюз към 30 юни 2024 година, както и Актуализирана бюджетна прогноза за местните дейности на Община Стара Загора за периода 2026 – 2028 година.

Не се прие инвестиционното намерение за терен от 5 декара край местност „7-и километър“. Общинските съветници гласуваха с 26 гласа „Против“. Парцелът се намира в непосредствена близост до гората, която изгоря при огромния пожар през лятото.

На сесията присъстваха зам.-кметовете Надежда Чакърова, Павлина Делчева, арх. Мартин Паскалев и секретарят на общината Николай Диков.

Повече информация за проведената сесия може да намерите на: https://www.starazagora.bg/bg/na-zhivo