Ветеринарни лекари и зооинженери от първия старозагорски випуск гостуваха в Тракийски университет

Ректорът на Тракийски университет проф. Добри Ярков посрещна в старозагорското висше училище доайените от випуск ’79 – първите ветеринарни лекари и зооинженери, дипломирани в Града на липите. На вълнуващата среща с над 30 представители на випуска от цялата страна и чужбина присъства и декана на Ветеринарномедицински факултет – доц. Иван Фасулков.

„Изминаха 50 години от онзи миг, когато за първи път прекрачихме прага на алма-матер в Стара Загора, когато старозагорци искаха да се срещнат със студенти, доценти и професори.” – разказа с изключителен трепет един от гостите, проф. Иван Борисов. – „Много се направи в онези години, за да се превърне Стара Загора в университетски град. С едно постановление от май 1974 г. ние бяхме пребазирани тук – тогава нямаше сграда, нямаше общежитие, нито студентски стол. В продължение на 5 години ние пребазирахме катедра по катедра, но и учехме упорито. И наистина, в продължение на тези 45 години след нашето дипломиране ние се доказахме в практиката като успешни професионалисти.”

За гостите бе особено вълнуващо  да узнаят, че понастоящем по техните стъпки в Тракийски университет „вървят” повече от 10 000 студенти от над 60 държави от целия свят, които се обучават в различни сфери на науката и знанието. „Към днешна дата нашият университет е един от лидерите на висшето образование в страната.” – заяви проф. Ярков и допълни: Два от факултетите ни – Аграрният и Ветеринарномедицинският, са с над 100 годишна история, но ние не спираме да мечтаем и стартираме нов факултет по дигитални и зелени технологии. Защото ако не гледаме уверено в бъдещето, няма как да растем и да се развиваме!”

По време на визитата гостите с интерес разгледаха университетския кампус и бяха впечатлени от обширната материална база, в която се обучават днешните студенти. Модерният Академичен информационен център – дом на централната университетска библиотека – ги „посрещна” с просторни и уютни зали за срещи и събития. Музеят на коня и конния спорт ги изненада със своите уникални експонати, съхранили късчета история от Третото българско царство. С особен трепет прекрачиха прага на Ветеринарномедицински факултет, в който днес се обучават техните млади колеги. Разгледаха с интерес музея на ветеринарното дело и Анатомичния музей.  Визитата на доайените приключи с обиколка в единствената по рода си в България Университетска ветеринарна болница, която предлага 24-часова грижа за пациенти от цялата страна.