Международен ден в памет на загиналите и пострадалите при трудови злополуки

Днес отбелязваме Международния ден в памет на загиналите и пострадалите при трудови злополуки.

Статистиката за област Стара Загора показва, че през предходната 2021г. трудовите злополуки са 110 бр.

От всички трудови злополуки през миналата година 30 са с жени, 4 бр. са смъртните случаи, регистрираните трудови злополуки, довели до инвалидност няма. За сравнение с 2020г. трудовите злополуки са 95 бр., от тях 23 са жени, 4 бр. са смъртните трудови злополуки и 1 бр. довели до инвалидност.

Изводът е, че се запазва броя на регистрираните смъртни злополуки и имаме увеличение на общия брой на регистрираните трудови злополуки. Остава неуточнен броя на нерегистрираните труводи злополуки, които по неофициална информация не са малко.

4 – те смъртни злополуки са в секторите:

*1 бр Производство на хранителни продукти

*1 бр. Производство на метални изделия, без машини и оборудване

*2 бр. Ремонт и инсталиране на машини и оборудване

Оперативната информация за трудовите злополуки сочи, че икономическите дейности с най-голям брой трудови злополуки през 2021г. са: 

-добив на въглища с 28 злополуки с 1416 календарни дни загуба; 

-производство на метални изделия – 18 бр. злополуки с 1195 календарни дни загуба. 

Както и до сега, секторът „Добив на въглища” традиционно остава с най-голям брой трудови злополуки за региона. С висок брой трудови злополуки остава и сектор „Производство на въоражение и боеприпаси.

За това днес, на Международния ден в памет на загиналите работници, от КНСБ призовават да се сложи край на смъртнитЕ случаи по време на работа и  за нулева смъртност на работното място. Това означава съгласувани съвместни усилия за:

– Предотвратяване на злополуките на работното място и професионалните заболявания, спиране на излагането на опасни, включително ракообразуващи вещества, и готовност за пандемии.

– Превръщане на физическото и психическото здраве на работниците в отправна точка при организирането на работата и проектирането на работното място.