Фотоволтаици за къщи и вили минават на уведомителен режим

Няма да се изисква инвестиционен проект при монтаж на фотоволтаични системи на покривите на сгради с до 20 киловата мощност, решиха депутатите.

Вече няма да се изисква инвестиционен проект при монтаж на фотоволтаични системи на покривите на сгради с до 20 киловата мощност. Това предвиждат промени Закона за устройство на територията, приети от парламента на второ четене, съобщи БНТ.

По този начин се дава възможност на домакинствата да монтират соларни панели на покривите на жилищата си при облекчен режим, които бързо да бъдат присъединявани към електропреносните мрежи.

От БСП предложиха мощността на покривните централи да се вдигне на 29 киловата. Председателят на енергийната комисия Делян Добрев заяви, че така има опасност от свръхпроизводство и връщане на ток към енергийната система, който домакинствата не успеят да потребят, като по този начин ще се наруши енергийния баланс на страната.

От “Продължаваме промяната” предложиха мощността на покривната централа да е 20 киловата или 3 пъти присъединената мощност, но не повече от 50 киловата на домакинство, което получи подкрепата на залата.

Мотивите са, че с развитие на технологиите домакинствата ще имат повече нужда от консумация, като зареждане на ектромобили или когато има по-ниското производство на ток през зимата.

Бе прието и предложението на “Български възход” монтажът на покривни централи на еднофамилни и вилни сгради да става само чрез уведомителен режим към главния архитект и към ЕРП-то, след като инсталацията започне да функционира и е присъединена към електропреносната система.

Източник: fakti.bg