Защита на потребителите на мобилните оператори

Гражданската платформа Изправи се.БГ е изпратила писма до Комисиите  за защита на потребителите и конкуренцията с искане регулаторите да защитят потребителите на мобилните оператори от планираното едностранно повишаване на цените по вече сключени договори.

В сигналите си Мая Манолова – лидер на Изправи се.БГ, иска комисията за защита на потребителите  да провери дали едностранното повишаване на цените на услугите по средата на вече сключен договор без право на отказ, поставя потребителите в неравноправно положение. Според гражданската платформа това е нелоялна търговска практика и следва да бъде обжалвано от КЗП.

В сигнала си Манолова посочва още, че това се случва за втора поредна година, като през 2022г. КЗП, тогава под шапката на Корнелия Нинова като икономически министър, позволи това увеличение и не атакува общите условия на трите мобилни оператори, които позволяват ежегодното увеличение на цените с размера на инфлацията от НСИ. Според бившия омбудсман няма основание за подобно поскъпване тъй като допълнителните разходи на мобилните оператори за енергия се компенсират от държавата за цялата 2022г. и подкрепата за цената на тока за бизнеса продължава и през 2023г. Като за гражданите такава подкрепа липсва, а повишението на цените „допълнително ще влоши трудното положение на българските семейства, които не издържат на натиска с поскъпването на основните продукти от първа необходимост с над 30%, ръста на цената на парното с над 50%, на водата на места с 70%, на тока, газа…”

Лидерът на Изправи се.БГ сигнализира и Комисията за защита на конкуренцията ,  заради възможно незаконно споразумение между трите мобилни оператора, които синхронизирано повишават цените си, като и трите са записали в общите си условия възможност за едностранното им индексиране без правото потребителите да се откажат без неустойка от повишената цена. По същият начин основна задача на КЗК е да разследва картелни споразумения, които нарушават конкуренцията на пазара.