Законодателни промени срещу нелегалната търговия с домашни любимци

Наложително е да бъдат направени изменения в законодателството, с цел по-ефективен и ефикасен контрол, и превенция на нелегалното развъждане и търговия с домашни любимци. Това заяви изпълнителният директор на Българската агенция по безопасност на храните. Вече е създадена работна група за промяна в законодателството.

Промените касаят Закона за ветеринарномедицинската помощ (ЗВД) и Закона за защита на животните (ЗЗЖ). Работата на терен, сътрудничеството между Агенцията по храните и другите институции, и обработването на сигналите от граждани и неправителствени организации показва, че е необходимо двата закона да бъдат изменени така, че проверяващите да имат по-големи правомощия при инспекция.

Законите и нормативните актове, уреждащи обстоятелствата, при които се отглеждат домашните любимци имат пропуски, а част от тях са остарели и не хармонизират с настоящето, особено с развитието на информационни технологии.

Директорът на агенцията поясни, че апелира за още предложения, които да бъдат консолидирани с вече поставените акценти и във възможно най-кратък срок да започне работата по тях и приемането им. По този начин ангажираните с този въпрос институции ще могат да отговорят на нарастващия брой сигнали за нелегални развъждане и търговия с животни-компаньони, в т.ч. в интернет пространството.

Предложени са също промени по отношение на броя и условията, при които се отглеждат домашните любимци и кога стопаните ще трябва да регистрират имотите си като развъдни стопанства. Целта е да се осигури проследимост на животните, които се даряват или продават от тях, установяване на здравния им статус и затегнат контрол по отношение на търговията с тях.