500 лева на вход за задължителен щит на асансьора

Близо 500 лева ще струва на един вход да изпълни изискването на евродиректива, която ни задължава до края на годината да монтираме предпазни щитове под кабината на асансьорите. От началото на 2019 г. с такива щитове вече са всички асансьори в обществени сгради, които първи монтираха предпазното средство.

Заради честите инциденти при самоизваждане от 2024 г. ще бъде задължително в жилищните сгради под всеки праг на асансьорната кабина да има предпазен метален щит по цялата широчина на разположената пред нея шахтна врата, предвижда Наредбата за безопасна експлоатация и технически надзор на асансьори. Целта на предпазния щит е да удължи кабината и да предпази хората от пропадане в шахтата.
Щитовете ще трябва да бъдат монтирани под всички асансьори, които са въведени в експлоатация преди 2014 г.

Наредбата задължава след края на тази година ползвателят и лицето, което поддържа асансьора, да спрат неговата експлоатация и да уведомят съответния регионален отдел на Главна дирекция “Инспекция за държавен технически надзор”. Съоръжението може да бъде пуснато едва след монтирането на щита, което според експертите отнема между два и три часа. Ако щитът не е монтиран, санкция се предвижда както за етажната собственост, така и за фирмата, която го поддържа, ако не го е спряла. Глобите варират от 500 до 10 000 лева.

Вече не ни прави впечатление, че всеки асансьор в обществените и жилищните сгради в България има разговорно устройство, което ни гарантира, че 24 часа ще има кой да ни помогне, ако внезапно съоръжението е заседнало между етажите.

Най-честите нарушения обаче са свързани с това, че съоръженията не са минали технически преглед. Той се прави веднъж в годината и свидетелство за това е поставен стикер в кабината на асансьора с името на фирмата, която е извършила надзора, датата на последната инспекция, както и на следващата проверка. По закон етажната собственост – в лицето на частен домоуправител, или определен от общото събрание домоуправител, са задължени да заявят такава проверка от фирмата, с която е подписан договор за надзор на асансьора.

В годишния техническия преглед влиза и проверката на състоянието на въжетата, междувременно обаче всеки месец избраният от етажната собственост техник е задължен да проверява визуално въжето за скъсани нишки, като при четири скъсани, асансьорът се спира от движение.

Нито един производител не е посочил данни за експлоатационния срок на един асансьор. Животът на това съоръжение, както и на жилищните сгради, зависи от начина, по който ги поддържаме. Има много стари асансьори, които са в прилично състояние, защото периодично им се подменят определени елементи или части, с което животът им се удължава, но има и нови, които не са в добро състояние.