Деня на Стара Загора отбелязват в Галерията

На 5 октомври (четвъртък) Градска художествена галерия – Стара Загора отваря врати за всички старозагорци и гости на града от 10:00 – 18:00 ч. Входът за изложбите, за творческото ателие и концерта е свободен. От 11:00 – 12:30 ч. те канят всички малки и големи приятели на изобразителното изкуство, за да се потопят в „Света на картините” и творчеството.

Oт 18:00 ч. ценителите на джаз музиката и визуалните изкуства могат да станат част от интерактивната концертна продукция „Джазоспекция” на Държавна опера – Стара Загора. Идеята за този концерт е на виенския възпитаник Димитър Косев (диригент и пианист), а режисурата е на Славчо Николов. Продукцията се базира на композиции от френския джаз пианист и композитор Клод Боллинг (1930-2020) в комбинация с мултимедийна прожекция на кадри и теми от филма „Baraka“.

Този изключителен проект се изпълнява от четирима музиканти: Кеико Танака – флейта, Димитър Косев – пиано, Станислав Георгиев – контрабас  и Атанас Георгиев – ударни.
“Джазоспекция” показва, колко силно може да въздейства синтезът между няколко изкуства. Но, много важни са посланията заложени в неговата концепция, насочени към глобалните и болезнени теми свързани с отношението на хората към природата и земята, със сложните пластове на човешката душевност, на моралните категории, на нуждата от преоценка на нашите действия в ежедневието и промяна на погледа към света и живота.

Всичко това публиката ще усети през музиката на Клод Боллинг („Сюита за флейта и джаз трио”, 1975) и през кадрите на Рон Фрик (1992), от които ще се докоснем до едни от най-впечатляващите кътчета на планетата, за да проследим историята на човешкия дух или да се удивим на богатството на различните цивилизации и култури.

Сюитата на Боллинг се състои от седем части: “Барок и синьо”, “Сантиментално”, “Явански”, “Краткотраен”, “Ирландски”, “Универсален”, “Бърз”. Всяка от частите разглежда еволюционното развитие на нашата цивилизация в собствена тема: “Природа”, “Религии”, “Природни ресурси”, “Войните, които се водят за тях”, “Народа и децата” , “Урбанизацията”  и “Системата”.

„Това е “Джазоспекция”.  Една кратка калейдоскопична компилация на нашето съвремие, опит на три поколения да заявят своето послание: да оставят след себе си един по-добър свят!” по думите на нейния режисьор.