5 октомври – неучебен ден за старозагорските ученици

По повод Празника на Стара Загора, със заповед на кмета Живко Тодоров 5-и октомври е обявен за неучебен ден за учениците от общината. Яслите и детските градини няма да прекъсват своята работа.

Празничният ден под липите започва в 9.00 часа в Катедрален храм „Св. Николай Мирликийски Чудотворец” с молебен, отслужен от Негово Високопреосвещенство Старозагорски митрополит Киприан. От 9.45 часа, венци и цветя ще бъдат положени пред паметника „Защитниците на Стара Загора – 19 юлий 1877 г.” и символичния камък за възстановяването на града в парк „Пети октомври”.

Ритуалът за издигане на Националното знаме на Република България  започва в 10.00 часа на площада пред Общинска администрация. Музикално–поетичен спектакъл „Стара Загора – живо цвете ” ще подарят на старозагорци и гостите на града от 10.30 часа артистите на Драматичен театър „Гео Милев”. Фолклорен концерт с участието на ДЮТС „Броеничка”, Гайдарски състав при НЧ „Настроение – 2017″, ДЮХНП „Жарава”, фолклорна танцова формация „Орисия” и Общински фолклорен ансамбъл „Загоре” започва в 11.00 часа на площада. По традиция, старозагорски художници нареждат изложба „Есенен салон” в зала „Байер”. Началото е от 18.00 часа.

От 16.30 до 19.30 часа, любими лица от малкия екран и риалити форматите „Фермата”, „Гласът на България” и MasterChef ще допринасят за настроението в центъра на града. Водещи ще бъдат Иван и Андрей, а анимацията е поверена на Батко Тоци.

Кулминацията на празника ще даде вечерният концерт на групата на Иван DRUN4FUN, ABBA REAL TRIBUTE by ABBA RING и ГРАФА.

В празничния ден Градска художествена галерия, Регионален исторически музей, Архитектурен комплекс „Музей на религиите” и музей „Неолитни жилища” ще бъдат отворени за посещение от 10.00 ч.  до 18.00 ч., с вход свободен.