Държавата няма да затваря административно централи, които са на въглища

Държавата няма да затваря административно централи, които са на въглища. Те могат да работят свободно. Пазарът ще реши кои ще останат. Това каза премиерът акад. Николай Денков след срещата на властта и парламентарните партии с протестиращите от въглищните централи и представители на синдикалните организации.

Имаме крайно споразумение между протестиращите енергетици и миньори и правителството. Това съобщи премиерът акад. Николай Денков. Днес споразумението влезе за одобрение в парламента.

“Рестартирахме процеса, който прекъсна на 30 септември, когато бяхме готови да обсъждаме споразумение, но тогава това не се случи. Започнаха протестите, бяха формулирани вчера 6 точки от протестиращите и днес започнахме с тях. Имаме крайно споразумение, което беше подписано от основните участници в тази дискусия , преговори, както искате го наричайте. Важното е, че това е началото на доста по-подробно обсъждане. Подписите стоят под седем точки. Първите две са написани по-експертно, защото утре тези седем точки ще бъдат внесени в Народното събрание и ще бъдат гласувани като решение на парламента. За да е ясно, че ангажиментът не е само на правителството, но също така и на партиите, които подкрепят това правителство”, добавя Николай Денков.

“Първите две точки означават, че държавата няма да затваря административно никакви централи, които са на въглища, като електрически централи. Тези централи независимо дали са държавни или частни имат свободата да работят свободно и пазарът ще реши дали ще останат”, споделя министър-председателят.

В парламента се проведе седемчасова среща на премиера Николай Денков с представители на протестиращите енергетици и миньори. Те са несъгласни с териториалните планове за справедлив преход относно въглищните райони Стара Загора, Кюстендил и Перник.