Премиерът към протестиращите: Елате да говорим

Осми ден продължава блокадата на Прохода на Републиката и на автомагистрала “Тракия”. Те  ще бъдат освободени ако териториалните планове за справедлив преход бъдат изтеглени от Брюксел за преразглеждане.

След среща между представители на синдикалните организации в “Мини Марица изток”, вчера са били изяснени противоречията помежду им и общото становище, до което са стигнали е, че енергетиците продължават протеста заедно с миньорите. Основно искане остава изтегляне на териториалните планове от Европейската комисия, като е решено да се допитат до адвокат по европейско право, който да провери какви са възможностите за това. Протестиращите очакват и на място да дойдат представители на правителството, за да преговарят с тях.

През следващите седмици териториалните планове за енергиен преход във въглищните региони ще се договарят с Европейската комисия (ЕК) и точно затова тези документи трябва да бъдат там. Ако бъдат оттеглени, няма как по тях да се преговаря, отново припомни премиерът акад. Николай Денков пред журналисти днес.

Той подчерта, че обсъжданията с ЕК трябва да се провеждат успоредно с разговорите с миньорите и енергетиците. Министър-председателят призова протестиращите да напуснат магистралата и да дойдат на масата на преговорите, за да се говори в детайли. „Аз съм абсолютно убеден, че голяма част от тях не разбират добре каква е същината на плановете и всъщност как те биха им помогнали”, посочи акад. Денков. „Плановете не затварят централите, както те си представят. Когато пазарът затвори централите, когато те не могат да работят, защото има по-евтин ток от други източници, плановете ще помогнат на тези региони да развият бизнес, който е нов, съвременен и съответно би създал работни места, по-добри от тези, които има в момента”, обясни премиерът.

По темата с внесения днес от опозицията вот на недоверие към правителството министър-председателят беше лаконичен: „Очаквам един политически дебат в предизборна кампания, след което гласуване.” Той уточни, че работата на министрите ще се преценява според това дали изпълняват управленската програма в своите сфери, а не дали са активни публично.