Премиера на балета “Кристалният дворец”

„Балетът „Кристалният дворец” е много повече от приказка. Той е по истинска история по времето на Императрица Анна Йоановна в Русия. Тя е имала шут-княз, който се е сгодил за италианка, недопустимо през онова време да се женят хора с различна религия. Тъй като годеницата му умира, Императрицата го сгодява , този път за „подходяща” девойка и ги затваря за назидание в Леден дворец на брега на река Нева. Годеницата е откупила с перлите си кожа, за да издържи вечерта на студа, но успява да оцелее. „Кристалният дворец” е приказка с поука – за властта, която разрушава съдби и колко са крехки човешките взаимоотношения” – това разказа на пресконференция днес Ромина Славова, примабалерина на Операта. Ромина заедно с Анелия Димитрова са хореографи на премиерата на балета „Кристалният дворец” на сцената на Държавна опера-Стара Загора, а датите са 12 и 13 октомври 2023 г.

„Екипът ни е чудесен, работихме много леко с всички. Солисти на 12 октомври ще са Томоки Ишиго и Акари Мориматцу, а на 13 октомври – Анелия Димитрова и Фиорди Лоха. В другите главни роли ще видите още Харука Суга, Хорхе Барани, Кармен Дерминташ и др. прекрасни солисти на балета. Сюжетът е много весел, много приятен, пъстър, имаме достойна Императрица Анна в лицето на младата Анастасия Алтухова от хора на Операта” – сподели примата Анелия Димитрова. За диригента на постановката Виктор Крумов музиката на Александър Шор е „учебник по оркестрация” и е с класико-романтичен стил в духа на Чайковски.

Художественият ръководител на балета Силвия Томова изрази своята висока оценка за работата на творческия екип на премиерата и уточни, че по време на Императрица Анна е построена световноизвестната Академия за балет „Ваганова”. Директорът на Държавна опера-Стара Загора Огнян Драганов уточни, че спектакълът на 13 октомври ще бъде заснет от екип на МЕЦЦО и ще бъде излъчен 4-5 месеца по-късно по телевизията.

12 октомври /четвъртък/и

13 октомври /петък/, 19.00 часа, сцена Опера

Премиера

КРИСТАЛНИЯТ ДВОРЕЦ

Балет в 2 действия от Алексей Шор

Хореография Екатерина Миронова

Редакция и постановка Анелия Димитрова, Ромина Славова

Диригент Виктор Крумов

Художник Денис Иванов

Солисти и кордебалет на Държавна опера-Стара Загора

Оркестър на Държавна Опера-Стара Загора

Балетът „Кристалният дворец” по музика на съвременния американо-малтийски композитор Алексей Шор е с премиера в Средиземноморския конферентен център (MCC) в Малта през 2017 г. по повод 50-ата годишнина от установяването на дипломатически отношения между Русия и Малта. През 2018 г. балетът има нови премиерни спектакли – в Арменския национален академичен театър за опера и балет „Александър Спендиарян” в Ереван и в Държавния Кремълския дворец в Москва. В премиерата в Кремъл в ролята на императрицата Анна Йоановна участва световната филмова звезда Орнела Мути. През 2022 г. е премиерата на балета на сцената на  Мариинския театър за опера и балета в Санкт Петербург.

Действието в балета се развива през XVIII век по време на управлението на руската императрица Анна Йоановна, известна със своята любов към пищни тържества и необикновени забавления, увличаща се по лова. Веднъж ѝ хрумва да ожени в дворец от лед, построен на река Нева в Санкт Петербург, своите придворни шутове. В основата на сюжета е залегнал действителен исторически епизод, случил се в императорския двор. Анна Йоановна, родена през 1693 г., е дъщеря на цар Иван V и управлява Русия от 1730 до 1740 г. (годината на нейната смърт).От нея започва епохата на жените-императрици в руската история. По време на своето управление младата императрица подкрепя науката, образованието и културата. Финансира Руската академия на науките. През 1738 г. основава в Санкт Петербург първото руско „на Нейно императорско величество танцово училище“ (днес – Руската балетна академия „А. Я. Ваганова“).