Общински театър „Любомир Кабакчиев“ на 25 години

Общински театър „Любомир Кабакчиев“ отбелязва своята 25-та годишнина. Културната институция е създадена с Решение на Общото събрание на НЧ “Искра” и е официално обявен на 20.10.1998 г. и на същата дата за първи път е вписана като професионална в регистъра на Националния център за театър към Министерството на културата.

В театъра работят и творят 35 щатни служители, в това число 14 актьори, технически екипи, отдел по продажби и реклама, ръководство и администрация. Първият директор на театъра е Васил Самарски. Щатни режисьори на театъра са били Тодор Боянов, Съби Събев, Боян Славов, Гаро Ашикян, Боян Иванов, Надежда Асенова, Мила Великова. Дълги години щатен сценограф-художник, изградил собственият уникален сценичен образ на казанлъшкия театър е Кънчо Касабов.

Репертоарът на театъра през годините е разнообразен с вече над 30 постановки. Детски пиеси,български и чужди заглавия за тийнейджърска и възрастна публика, моноспектакли,камерни и масови, авангардни и класически са в афиша на казанлъшката трупа.

По случай своята годишнина театър кани жители и гости на града на 4 от своите последни представления, сред които „4 жени без 4G“ на 16 октомври, „Самодива“на 19 октомври, „Марко Тотев в живи картини“ на 20 октомври. И трите постановки ще се започнат от 19ч. на сцена „Любомир Кабакчиев“. На 18 октомври в Алиолувата къща, публиката ще може да се наслади на „Часът на твоето мълчание“, който ще започне също от 19ч.

Театър„Любомир Кабакчиев“ е единствен професионален театър в Розовата долина с участия в повече от 30 фестивала у нас и в чужбина.