Четири меморандума за сътрудничество с монголски висши училища подписа Тракийски университет

Изключително успешна едноседмична визита в Монголия проведе ректорът на Тракийски университет – проф. Добри Ярков заедно с д-р Камен Милков, почетен консул на Монголия у нас и д-р Здравко Тодоров. В рамките на посещението българската група проведе редица работни срещи с представители на държавната администрация и водещи образователни институции в страната домакин.

Лично председателят на Великия държавен хурал (парламент) на Монголия – г-н Гомбоджав Занданшатар – проведе среща с нашата делегация, по време на която бяха обсъдени в детайли възможностите за сътрудничество в областта на образованието, науката и селското стопанство. Бяха установени и други знакови контакти с държавни институции – с директора на консулския департамент към Министерството на външните работи, както и с ръководителя на Държавната ветеринарна служба на Монголия.

По време на визитата бяха проведени срещи и с ръководствата на четири от най-авторитетните висши училища в страната, с които бяха обсъдени възможностите за съвместна дейност и подписани меморандуми за сътрудничество. Сред тях са Националния монголски университет – най-голямото висше училище в Монголия с повече от 20 000 студенти, както и Монголския университет по природни науки, който има и ветеринарен факултет. При посещението в Монголския университет по наука и технологии, българската група бе посрещната от ректора, проф. Намнан, с когото не само бе подписан договор за двустранно сътрудничество, но и бяха обсъдени възможности за осъществяване на съвместни проекти и обмен на технологии.  Представители на висшето училище-домакин имаха възможност да опитат български млечни продукти – сирене и кашкавал, произведени в университетската ферма на Тракийски университет. Особено интересно бе посещението в Университета по традиционна монголска медицина, в който гостите имаха възможност да се запознаят с древни медицински практики, както и да проведат среща с монголския лама –  Хамба Лам Нацагдорж.

В програмата на едноседмичната визита бяха включени още участие в интернационална конференция, посветена на висшето образование, както и среща с преподаватели и възпитаници от Международното средно образователно училище Терелдж, което работи по програма на Кеймбридж. Огромен интерес сред аудиторията предизвика презентацията, посветена на специалностите на Тракийски университет и възможности за обучение в старозагорското висше училище. Проф. Ярков увери младежите, че вратите на старозагорското висше училище са отворени за тях.