Седмица на програмирането се проведе в Тракийския университет

Събитието е част от Европейската седмица на програмирането Code Week 2023 в Стара Загора.

На 23 Октомври в Стара Загора се проведе безплатното събитие за всички студенти, ученици и граждани, занимаващи се или интересуващи се от програмиране и възможностите в IT сферата. Целта на инициативата беше да представи възможностите за развитие, които ЕС предоставя в направление информационни технологии.

IT специалисти с доказан опит представиха на младежите възможностите за реализация в региона и в България, разказаха за тенденциите на IT професиите и какво е да работиш в сектора. Споделиха интригуваши истории от личния си професионален опит и дадоха ценни съвети за всички, които искат да се развиват в технологичната индустрия.

В рамките на събитието, освен лекции, се проведоха и две интерактивни работилници – по програмиране на Изкуствен интелект, водена от Христо Христов (CEO & Backend developer) и по един от популярните езици за програмиране JavaScript, водена от Калин Георгиев (Софтуерен инженер. И двете работилници предизвикаха интерес средмладежите.

Събитието е част от Европейската седмица на програмирането 2023 и се провежда от „Европа Директно“ в Стара Загора в партньорство със Сдружение „IT Стара Загора“ и Тракийския университет, които са домакини. Събитието се организира и с подкрепата на Superhosting.bg – една от водещите технологични компании в страната.

Всички партньори заявиха желание срещите между бизнеса и студентите да продължат и занапред, предоставяйки ценни знания, опит и досег до реални казуси за всички младежи, които искат да се развиват в сферата на технологиите.

За „Европа Директно“ в Стара Загора

„Европа Директно“ в Стара Загора е член на мрежата „Европа Директно“ в България, която от своя страна е част от група центрове EUROPE DIRECT, разположени в цяла Европа. Благодарение на тези центрове гражданите имат достъп до Европа и могат да участват в дебати за бъдещето на ЕС. Мрежата се ръководи от Европейската комисия.

Желаещите могат да се обръщат към организацията с въпроси за политиките, програмите и приоритетите на ЕС и да се включват в мероприятия за бъдещето на ЕС.

Екипът на „Европа Директно“ в Стара Загора посещава училищата, където прави презентации, организира дискусии за ЕС и осигурява официални публикации. Предоставяните услуги са безплатни за участващите граждани.

За Сдружение „IT Стара Загора“

Сдружението работи за развитието и утвърждаването на местната предприемаческа, дигитална и IT екосистема в Стара Загора и региона. Участниците в него вярват, че той има огромен потенциал, който може да постави града на технологичната карта на България.

Установяването на ефективно партньорство и активно взаимодействие с всички участници в сектора, организирането на различни инициативи и повишаването на квалификацията и уменията на целеви групи в областта на дигиталните умения са част от нещата, чрез които сдружението се стреми да допринася за развитието на дигитална Стара Загора.