Окръжен съд – Стара Загора взе мярка за неотклонение „Задържане под стража“ спрямо норвежки гражданин, въз основа на издадена европейска заповед за ареста му

Окръжен съд – Стара Загора взе най-тежката мярка за неотклонение „Задържане под стража“ спрямо норвежки гражданин, пребиваващ в гр.Стара Загора.

Делото е образувано в съда по постъпило от Окръжна прокуратура – Стара Загора искане за вземане на най-тежката мярка за неотклонение на задържаното лице, въз основа на постъпилата Заповед за арест, издадена от старши държавен прокурор от Националната държавна прокуратура на Кралство Норвегия.

Спрямо пълнолетния гражданин норвежките власти водят разследване за членство в терористична организация, подготовка на терористично нападение и подбуждане към тероризъм.

Провеждането на съвместната операция между Държавна агенция „Национална сигурност“ и Министерство на вътрешните работи е под ръководството и надзора на Специализираната прокуратура.

В съдебно заседание задържаният заяви, че е съгласен да бъде предаден на компетентните власти на Кралство Норвегия, водещи наказателно производство спрямо него.

Окръжен съд – Стара Загора счете, че престъпните деяния са с висока степен на обществена опасност и съществува реална опасност лицето да се укрие, с оглед данните по делото, че същият е норвежки гражданин и има възможности за придвижване извън пределите на Република България.

Определението на съда за взетата мярка за неотклонение подлежи на обжалване и протестиране пред Пловдивски апелативен съд в 3-дневен срок.

Предстои произнасяне на съда по окончателното решение за изпълнението на Заповедта за арест в законоустановените срокове.