От днес гледат под лупа общински проекти за ремонт на пътища и ВиК

Влезе в ход оценяването и одобряването на общински проекти за ремонт на пътища и ВиК. До момента в министерството на регионалното развитие и благоустройството са подадени заявки от общините за финансиране над 350 обекта от общинската пътна мрежа .Тези от тях, които очакват финансиране от Министерството и няма как да бъдат изпълнени с пари от други източници, са за близо 3 млрд. лв.

Водещи критерии за получаване на средства са наличието на готов проект и избран изпълнител за строителството.

За пътните обекти ще се следи и за тяхното състояние, с предимство ще са тези, които са в по-тежко състояние. Ще се отчита също дали дадено трасе е единствената връзка за населеното място или осигурява достъп до социална инфраструктура, например. Ремонт на улици ще се финансира само, ако те съвпадат с общинската пътна мрежа и обектът включва и участък извън съответното селище. С предимство ще се ползват населени места с режим на водоснабдяването или започнати пътища. Преимущество по отношение на ВиК проектите ще имат тези общини, които са членове на областни асоциации по ВиК.

Ако консолидацията на една област не е напълно завършена и в нея има общини, които се обслужват от общински ВиК оператор, те няма да могат да получат финансиране. Достъп до такова обаче ще имат другите общини от областта, в които услугите се предоставят от едно водоснабдително дружество.

Срокът за завършване на строително-монтажни работи по финансираните през тази година обекти ще бъде 31 декември 2023 г. Към момента няма определен лимит за финансирането на един проект. Дали да се въведе такъв ще се прецени, след като подадените предложения бъдат разгледани.