Община Стара Загора може да придобие сградите на Родилното

Община Стара Загора може да придобие сградите на Родилното. Това става ясно от отговор на здравния министър на въпрос на народния представител Искра Михайлова.

Министърът на здравеопазването Сербезова посочва че правна възможност за придобиване на имота има, но за целта е необходима активност от страна на Общинска администрация и Общински съвет Стара Загора. В противен случай предложението за продажба ще бъде отправено до неорганичен кръг потенциални купувачи.

Съществува правна възможност сключването на договори за продажба на дълготрайни активи, какъвто се явява разглежданият имот, да се извърши чрез пряко договаряне с общината след разрешение на общото събрание на акционерите, по цена определена от независим оценител. За целта е необходимо да се представи изрично искане от Община Стара Загора и решение на Общински съвет Стара Загора за възмездно придобиване на разглеждания имот. Цитираният текст е приложим след вземане на решение от общото събрание на акционерите на дружеството в този смисъл и дадено съгласие от Министерския съвет за извършване на продажбата чрез пряко договаряне с Община Стара Загора.