Хаос със системата за е-направления

Днес изтича крайният срок, който министърът на здравеопазването Асена Сербезова даде на на фирмите, изготвили медицински софтуер за електронните направления, да отговорят на какво се дължат отчетените до момента грешки при работа. Издаването на електронни направления започна от 1 юни, но се оказа че български граждани не могат да получат необходимите им направления за прегледи и изследвания.

Системата за електронни направления затрудни сериозно личните лекари и предизвика тотален хаос. Стигна се до куриозни случаи, при които всички пациенти на един лекар са изпращани на гинеколог, независимо от конкретното им заболяване. От 1 юни е в ход издаването на електронните направления. Пети ден български граждани не могат да получат необходимите им направления за прегледи и изследвания. ,,Недопустимо е заради една фирма, доставчик на софтуер, която е неглижирала процеса по въвеждането на този вид електронна здравна услуга, потърпевши да са граждани и лекари. Две години доставчиците на софтуер са обучавани, за да са готови на 1 юни 2022 г. да стартират модулите за електронно направление. Въпреки това „неразбрали” не липсват – може би защото очакванията им са били Министерството на здравеопазването да отложи старта на е-направление, което се е случвало нееднократно през годините – особено по отношение на електронното здравеопазване”, заяви министърът на здравеопазването.

За мен като министър на здравеопазването фактът, че законодателят не е предвидил никакъв механизъм за санкции спрямо тези, които саботират процеса на електронизация, е неприемлив. Не може за толкова ключов елемент в нашата здравна система, какъвто са направленията за прегледи или изследвания, да се разчита единствено на добрата воля на частни субекти. Затова ще настоявам и ще намерим тези законови механизми, които да санкционират подобна безотговорност. Ще подкрепя всички съсловни организации и граждани, които ще потърсят правата си по съдебен път заради ограничения им през последните два дни достъп до здравеопазване – по причина „неразбрали” частни субекти, каза още Асена Сербезова.