11-то издание на Фестивала на виното Розе в Казанлък

Кметът Галина Стоянова, придружавана от чуждестранните делегации на побратимени градове посети днес 11-то издание на Фестивала на виното Розе в Народно читалище „Искра“.

Кметът благодари на организаторите Ани и Миро Дундакови: „Това са едни прекрасни казанлъчани! Все повече участници има всяка година, което е признание за качество на изложението, но и на виното.“ Галина Стоянова припомни произхода на чашата „киликс“, предназначена само за владетелите от древността на траките, винаги пълна с най-качественото питие. „Затова и отличието трябва да е в ръцете на най-добрия вино производител.“, посочи тя.

Кметът на Казанлък връчи голямото отличие на фестивала „Златен Киликс“ 2022. Организаторът Ана Дундакова обяви големия победител: „Златен киликс“ за Шато Копса за вино Розе Анджелика реколта 2021 г. Много стилно розе от Каберне Совиньон сто процента.“, потвърди Дундакова. Отличеното питие със „Златен киликс“ е избрано от престижно жури в Националния конкурс за Розе измежду 58 проби пенливо розе.

Отличието за визия връчи атрактивният моден дизайнер и художник от Казанлък Мариела Гемишева.

Младите красавици Царица Роза 2022 Белослава Желева и нейните подгласнички Тереза Палова и Габриела Петкова бяха обградени с внимание и джентълменско отношение. На тях им препоръчаха първата в света водка, произведена от натурална розова вода.

Тазгодишното издание на изложението представя 46 фирми-производители от всички краища на България. Най-новите реколти розе винаги са съчетани с храни и напитки, „които биха поглезили и най-претенциозния гурман“, уверяват организаторите.