Наградиха победителите от Националния конкурс “Ще обичам аз от сърце таз земя и тоз народ”

Петото издание на Националния конкурс „Ще обичам аз от сърце таз земя и тоз народ“, организиран от Второ основно училище „П. Р. Славейков“ премина с изключително голям интерес – 672 творби на 453 автора от 63 населени места на 27 области в България. Вчера бяха връчени отличията в петте му категории – „Стихотворение“, „Рисунки“, „Фотография“, „Есе“ и „Мултимедийна презентация“. В три възрастови групи младите таланти премериха перо, око и сърце. В творческата надпревара те бяха в три възрастови групи – от I до IV клас, от V до VII и от VIII до XII клас.

„Днес е ден на удовлетворение от постигнатите успехи. Ден на заслужено признание за положения труд от децата на България. Днес Стара Загора посреща победителите“, започна тържественото си слово директорът на старозагорското училище, инициатор на конкурса –Милена Желязкова. „Творческият устрем на младите българи е неудържим, когато се заговори за родното. Домът и хората, с които сме израснали, се оказват най-ценното в детския светоглед. Затова съм убедена, че към този конкурс сте подходили не просто с любов, а с творческа страст да преоткриете богатството на българската земя и родовите корени. Тук живеят сърцата ни. Страната ни – наглед е малка, но събира толкова много таланти. Това е повод за гордост и самочувствие, за вдъхновение – завещано ни от великия български възрожденец Петко Рачов Славейков. Емблематичните стихове – „Ще обичам аз таз земя и тоз народ“, отекват и днес със силата на първите просветители, за да ни напомнят, че България ще остане територия на духовност и светлина“, каза още Желязкова пред пълната зала на Културен център „Стара Загора“.

Участниците от категории „Стихотворение“ и „Есе“ доказаха, че родолюбието е живо и е бъдещето. Общо 139 бяха творбите в тях.

„С огромно удоволствие приветствам всички млади творци. Преди три години, когато Милена Желязкова настояваше да включим конкурса в националната програма на образователното министерство, признавам – имахме известни резерви. Днес благодаря на всички, които са били част от този конкурс, и имали отговорната задача да определят високите критерии на форума, за да получи той заслуженото си място на национално ниво. Това се доказва всяка година. Виждам, че има все повече млади хора, които не са се отказали от словото, боравят с него, знаят какво означава България и „таз земя прекрасна“. Знаят каква е нашата отговорност към нашата родина“. Благодаря на всички вас“, каза минути преди да връчи отличията на победителите в категория „Стихотворение“ ресорният зам.-кмет на Община Стара Загора Иванка Сотирова.

Радина Стайкова от ОУ „Любен Каравелов“, Бургас, заслужи първото място при най-малките поети. В категорията от V до VIII  и от VIII до XII клас призьорите са Николай Хаджистойчев от ОУ „Елисавета Багряна“, Сливен, и Мелис Мустафа от СУ „Любен Каравелов“, Добрич.

Наградите в категория „Есе“ връчи арх. Банко Банов, зам. областен управител на Стара Загора. Първото място в първата възрастова група бе за Анита Канева от II ОУ „П. Р. Славейков“, Стара Загора, а победителите в следващите възрастови групи бяха съответно Алекс Стоянова от ОУ „Райна Княгиня“, Пловдив, и Лъчезар Йорданов от клуб „Светлини сред сенките“, Казанлък.

Победителите в категория „Рисунки“, сред 292 творби, поздрави Мария Динева, председател на Общински съвет Стара Загора, като им пожела вдъхновение и нестихващ творчески порив. Тя и ас. Петър Петров от Педагогическия факултет на Тракийския университет връчиха наградите на заслужилите в първите две възрастови групи – Ивайло Димитров от II ОУ „П. Р. Славейков“, Стара Загора, Галена Найденова от I ОУ „Христо Ботев“, Тъговище, а третата остана без победител. Специални отличия бяха определени за талантливи деца и младежи от школите по изобразително изкуство.

В категория „Фотография“, призьорите получиха своите награди Жейна Желева, представител на журито. Отличените първенци в трите възрастови категории бяха Александър Любенов от Начално училище „Патриарх Евтимий“, Плевен, Христо Филчев от ОУ „Георги Райчев“, Стара Загора, и Виктория Димитрова от Средно училище за европейски езици „Св. Константин-Кирил Философ“, Русе.

Победителите, сред 48 разработки, от категория „Мултимедийна презентация“ получиха поздрав и награди от доц. д-р Мария Темникова от Педагогически факултет на Тракийски университет. Първото място, при най-малките, бе за Алиса Алексиева от Общински детски комплекс – Клуб по информационни технологии, гр. Ямбол. Във втората и третата възрастови групи отличниците са Георги Апостолов от ПМГ „Проф. Емануил Иванов“, Кюстендил, и Хелин Шефкет от Центъра за подкрепа и развитие в гр. Кърджали.

Специални подаръци от името на Тракийския университет, Обществения посредник на Стара Загора, Регионалния исторически музей, РБ „Захарий Княжески”, библиотека „Родина”, Фондация „Център за правно и културно застъпничество –  „Темида арт“ – с президент Антония Коева също зарадваха участници в петото издание на конкурса.

Официални гости на церемонията бяха още Надежда Чакърова – омбудсман, Петър Калчев – директор на Регионален исторически музей, Иван Желязков – старши експерт по БЕЛ от Регионално управления на образованието, множество представители на образователни и културни институти от региона, учители и ученици.