„Фестивал на розата“ проведоха казанлъчани в Бостън

След 2-годишна пауза заради пандемията, в Бостън, за 11-ти път се проведе Фестивала на Розата. Празникът събра около 120 души в новия дом на българската общност “Български център в Нова Англия”, който освен като културен център е също и дом на българската църква “Света Петка” и българското училище “Св. Св. Кирил и Методий”.

Тазгодишният празник се проведе по инициатива на казанлъшкото семейство Валентин и Теодора Теневи, и с помощта на доброволци от околността и Българския център.

През 2009 година първоначално идеята се заражда като землячешка среща, но група казанлъчани предлагат сбирката да съвпадне с Празника на розата в България. По-късно, в стадий на плануване българите в Бостън приемат предложение празника да се нарича Фестивал на Розата и да приветства всички българи в областта за популяризиране и културно развитие на прекрасната традиция от родния край.

През годините Фестивала на розата в Бостън е приветствал гости, музиканти, певци, и танцови групи от околността, та дори и от Канада. Празникът успява и да набере доходи, които използва с благотворителна цел. На десетото издание на празника през 2019 г. са присъствали повече от 300 човека.