Кметове и общински съветници – само с два мандата?

Година преди следващите местни избори през 2023 г. от “Продължаваме промяната” предлагат ограничаване на мандатите до два за кметове и общински съветници. Същата идея бе лансирана през февруари от партньорите им от ПД “Социалдемократи”. Аргументът е – ограничаване на корупционните практики.

Ако законовите промени бъдат реализирани, ще засегнат най-вече дългогодишните кметове на ГЕРБ, БСП и ДПС, повече от които управляват вече по три мандата и няма да могат да се кандидатират. Ще помогнат обаче на “Продължаваме промяната” и “Има такъв народ”, които нямат свои градоначалници, с изключение на Благоевград, където формацията на Слави Трифонов спечели предсрочните кметски избори миналата година.

Продължаваме промяната ще предложи идеята да се дебатира в рамките на коалицията, надявайки се на по-широка подкрепа. Нещо повече, те искат тя да се приеме със задна дата, което означава, че със сигурност ще бъде атакувана от конституционалисти.

Ако все пак промяната бъде приета, само шестима от кметовете на 27 областни центъра ще могат да се кандидатират за нов мандат. Ще отпаднат повечето от ГЕРБ. БСП също ще бъде засегната, тъй като градоначалниците, подкрепени от социалистите, както и тези на ДПС, са рекордьори по мандати.

Друга идея на Промяната е да се намали броят на съществуващите сега 265 общини, като окрупняването да започне след окончателните данни от преброяването, очакващи се през октомври. Целта е повдигане на административния капацитет и децентрализация. Според Конституцията обаче границите на дадена община се променят след допитване до населението, което означава да се проведат 265 референдума.