Фестивал на лавандулата в Чирпан

Община Чирпан организира първи Международен фестивал на лавандулата Чирпан 2022, който ще се проведе в периода 17-19 юни 2022 в Чирпан и с. Средно градище. Фестивалът се организира под патронажа на г-жа Десислава Радева, съпруга на президента на Република България и председател на гражданско сдружение „Живата вода на България”.

В рамките на първия ден от фестивала ще бъде открит лавандулов базар на занаятите, фермерите, кулинарията и изкуствата (който ще продължи и през трите дни) и фотографска изложба “Магията на чирпанската земя”. Вечерта посетителите ще се насладят на “Усещане за жена с полъх на лавандула” – концерт на симфоничен оркестър и хор на Старозагорскаста опера по музика на Стинг.

На 18 юни (събота) е организиран туристически поход “Лавандуловите пътеки на с. Средно градище”, а по-късно ще има дегустации и посещения на винарни дестилерии, дегустация на гозби от Чирпанския край, фолклорен концерт на самодейни формации, изложба на домашни любимци “Моето приятелче” и детски лавандулови забавления. Денят ще завърши с концерт на сръбската формация “Черните мамби” и техно парти с DJ Таркан.

Последният ден от Международния фестивал на лавандулата ще започне с представяне на книгата на Катя Зографова “Бележите жени на/за България”, фолклорно разиграване и ще завърши с концерт на оркестър “Канарите”.