Районна прокуратура-Стара Загора привлече като обвиняеми и задържа трима мъже за подпомагане на мароканци за преминат незаконно през страната

Районна прокуратура-Стара Загора привлече като обвиняем К.С., на 51 г., Г.К., на 37 г., и Ж.Т., на 37 г., за това, че на 10.06.2022 г. на автомагистрала „Тракия“, на км 170, в посока гр. София, с цел да набавят за себе си имотна облага противозаконно са подпомогнали 6 чужди граждани от Мароко да преминават в страната в нарушение на закона, извършено чрез използване на моторно превозно средство. Престъплението е квалифицирано по чл. 281 ал. 2 т. 1 и т. 5 вр ал. 1 от Наказателния кодекс,

Тримата са действали като съучастници, К.С. като извършител, а Г.К. и Ж.Т. като помагачи.

На 09.06.2022 г. К.С. потеглил от гр. София с лек автомобил, марка „Пежо“, който му бил осигурен от Г.К. и Ж.Т. Следвало да извърши превоз на хора в обратна посока – от гр. Бургас до гр. София. Постигната била  уговорка Г.К. и Ж.Т да се движат пред него с друг автомобил, като пилотна кола и да го уведомяват за полицейски патрули, за да достигнат крайната дестинация без проблеми.

Двата автомобила потеглили от гр. София в посока към гр. Бургас. Г.К. и Ж.Т се движели с  автомобил, марка „Фолксваген Поло“, който бил управляван от Г.К. Ж.Т. поддържал непрекъсната комуникация с К.С. по мобилен телефон.

След пристигането им в гр. Бургас били получени нови указания, като следвало да вземат чуждите граждани близо до гр. Сливен. Двата автомобила потеглили обратно. Те спрели в местност близо до града. Там в автомобила, управляван от К.С., се качили общо шест чужденци – граждани на Мароко.

Двете коли потеглили по автомагистрала „Тракия“ в посока към гр. София. На 10.06.2022 г., в района на обл. Стара Загора, били спрени за проверка от служители на ОД на МВР-Стара Загора. Те установили, че в  лекия автомобил „Пежо“ пътували шестима чужденци – граждани на Мароко. Те били преминали на територията на страната през „зелена“ граница от Турция.

Тримата обвиняеми са осъждани, Г.К. за същото по вид престъпление. Те са били задържани за срок до 72 часа с постановление на наблюдаващия прокурор.

По искане на Районна прокуратура – Стара Загора съдът е определил мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо обвиняемите.