Общините пред фалит?

Ако общините не бъдат подпомогнати в актуализацията на бюджета, ще фалират. Това заяви народният представител на АБВ в ПГ „БСП за България” Владимир Маринов.

Актуализацията на капиталовите разходи и компенсация на общините по отношение на реализация на техните проекти е важен и значим въпрос, който не намира решение в първоначалното предложение на Министерски съвет за актуализация на държавния бюджет. Това каза народният представител на АБВ – Владимир Маринов. Ако това е невъзможно в неговата цялост, то държавата и Министерството на финансите трябва да помислят по отношение на реализацията на европейски проекти, добави депутатът.

Той обясни, че в момента общините са в процес на реализация на последните си проекти по европейските програми и ако те не могат да бъдат завършени поради липса на финанси заради инфлацията и отказа на фирмите, това означава, че общините трябва да върнат парите в управляващия орган. Като резултат общините ще бъдат поставени в изключително затруднено финансово положение, буквално пред фалит, каза Владимир Маринов. Той изрази надежда това да бъде отразено в актуализацията на бюджета и да намери своето решение между първо и второ четене. Въпросът ще бъде поставен в Парламентарната група „БСП за България” и Маринов изрази надежда, че ще намери подкрепа от колегите си.