Лятно слънцестоене 2022 на Мегалит “Вратата на богинята” край Бузовград

Бузовградчани за поредна година ще отпразнуват заедно най-дългия ден в годината 21 юни, считан от предците ни от неолитните общества за “ритуалното начало” на кулминацията на земеделския сезон. В 20 часа пред мегалита “Вратата на богинята Майка” в землището на Бузовград с малък дар в ръка, жителите на населеното място ще посрещнат залеза и началото на лятото.

Една от най-популярните теории за това свещено място е свързана с траките и човешка намеса при създаването му и че той е ползван от тракийските жреци за поддръжка на техния календар. С негова помощ те са измервали годишните сезони, продължителността на годината и деня. Това е ставало като по време на лятното слънцестоене лъч от падащото вече слънце огрява камъка срещу мегалита през неговия прозорец и така астрономите на траките са “сверявали часовника си”. Също така, се смята, че погледнати през прозореца на мегалита тракийските гробници са така разположени, че съвпадат с тракийския календар.

Всеки любител на природата и залезите може също да включи в отбелязването на най-дългия ден на година, отбелязва началото на лятото.