Кои ще бъдат най-търсените професии в близките 5 години

Агенцията по заетостта публикува новото си проучване за потребностите от работна сила. Докладът представя анализ и прогноза на търсенето на пазара на труда през предстоящите 12 месеца, както и за следващите 3-5 години. В дългосрочен план ще се търсят учители и работници в търговията.

Проучването показва, че в следващите 3 до 5 години работодателите ще имат най-голяма нужда от висшисти от направленията „Педагогика”, „Икономика” и „Електротехника, електроника и автоматика”. Сред търсените специалисти със средно образование пък ще бъдат тези в търговията на едро и дребно, строителството и производствените технологии (текстил, облекло, обувки и кожи, машиностроене и др.), изтъкват в свой доклад от Института за пазарна икономика. На второ място е посочено умението за работа под напрежение .

Резултатите от проучването показват, че 16,1% от работодателите ще наемат нов персонал.

Секторното разпределение на нагласите на работодателите за наемане на персонал показва, че в сектор „Строителство” най-често ще се търси нов персонал – 22% от работодателите имат намерение да наемат хора. Следващият сектор, при който може да се очаква ръст, е „Индустрията” – 21% от работодателите възнамеряват да наемат.

През следващите 12 месеца най-много работници и специалисти ще се търсят в сектора на ресторантьорството и хотелиерството, следвани от тези в строителството. Конкретно най-търсени професии ще са сервитьор-барман, готвач и машинен оператор.