Пробен трансфер на азерски газ от Гърция за България

Започна пробният трансфер на азерски газ от Гърция за България по интерконектора Комотини-Стара Загора, съобщават гръцките медии. До края на месец юни ще се подава по връзката пробно количество природен газ, от 1 юли започва снабдяването с договорените количества от България, информират специалистите в Гърция.

Със старта на интерконектора България обръща ново страница за енергийна сигурност, подчертават гръцките експерти.

Българската страна е акционер с 20% дял и в изграждащия се терминал за втечнен газ край Александруполис. Медиите припомнят и изявлението на българския премиер Кирил Петков от официалната церемония в Александруполис, че “икономическият шантаж на Кремъл срещу моята страна и Европейския съюз няма да успее”. Газовата връзка при Комотини, както и терминалът до Александруполис дават възможност на България и страните от региона да получават природен газ по Южния газов коридор, акцентират коментарите. Изграждането на газовия интерконектор между България и Гърция е на обща стойност 240 млн. евро: 45 млн. се предоставят по Европейската енергийна програма за възстановяване (ЕЕПВ), 39 млн. евро са отпуснати по линия на Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност” (ОПИК 2014-2020), 109,9 млн. са осигурени под формата на заем от Европейската инвестиционна банка (EИБ), а останалите средства са предоставени от акционерите – БЕХ и IGI Poseidon.

Пълното финансиране за проекта за междусистемна газова връзка между двете съседни държави е осигурено финално през 2019 г., след финализиране на договора за заемно финансиране от Европейската банка. Като част от механизмите за сигурност и контрол на средствата, предвидените за проекта суми не са отпуснати автоматично на проектната компания, а се усвояват поетапно на траншове от АЙ си джи Би само след успешно преминати одити. Проверките се изпълняват от независими чуждестранни фирми, които изпълняват както одит на документация, така и проверки на терен. Този модел гарантира, че всички дейности и процедури по реализацията на проекта се изпълняват съгласно всички законови предписания.