По следите на птиците

Представители на различни национални и регионални медии посетиха местообитанията на белошипата ветрушка в Сакар, на територията на България и Гърция. Колонията в село Левка е първата сформирана след възстановяването на вида в страната ни. Тя е факт от 2014 г.

В рамките на инициативата „Натура 2000 в граничните райони на България и Гърция – ключови местообитания за белошипата ветрушка”, част от проект “Живот за белошипата ветрушка” на Зелени Балкани, финансиран от програма LIFE на ЕС, журналисти, отразявали най-много работата на екипа , се запознаха отблизо с живота на белошипите ветрушки. Те надникнаха в бита, и културата на местните общности, които посетиха, като неизменна брънка от цялостните предпоставки за съществуването на вида.

В село Левка, където екипът на Зелени Балкани за пръв път от десетилетия насам възстанови белошипата ветрушка, като гнездящ вид в България. Гостите имаха възможност да наблюдават опръстеняване на млади птици, излюпени в Спасителния център и в зоопарк София, като и първия етап от на освобождаването им посредством адаптационна волиера.

През последните 20 години е регистриран и изследван  значителен брой  видове флора и фауна В ПАРКА който се състои от: около 360-400 вида растения, включително 25 орхидеи и 104 вида пеперуди, 13 вида земноводни и 29 вида влечуги, т.е това е един от районите с най-многобройна популация на  влечуги в Европа. В областта са открити също така 60 до 65 вида бозайници, 24 от които са прилепи, като  повечето от тях са застрашени видове. Освен това са регистрирани поне 17 вида риби и най-малко 371 безгръбначни видове. Регистрирани са общо 203 вида птици.