Как да пътуваме в чужбина с домашен любимец

В сезона на летните отпуски няма нужда да оставяте вкъщи своя домашен любимец, ако замисляте пътуване в Европа − просто трябва да спазите няколко прости изисквания.
Европейският съюз е приел общи разпоредби, които позволяват пътуването с домашни животни като кучета, котки или домашни порове.

За да бъде допуснато такова животно в някоя държава-членка, е необходимо да бъдат спазени няколко условия:

Животното трябва да има имплантиран чип с цел идентификация. Допускат се и четими татуировки, направени преди юли 2011 г.

То трябва да има паспорт, който да доказва, че е направена ваксинация против бяс, и че е в състояние да пътува. Удостоверението се дава от регистриран ветеринарен лекар. Ваксинирането се извършва от упълномощен ветеринарен лекар, като домашният любимец трябва да е най-малко на 12 седмици. Датата на поставянето се отбелязва в специално предвиден раздел в паспорта и не трябва да предхожда датата на поставянето на микрочипа или татуировката. Ваксината следва да бъде направена не по-рано от 21 дни и не по-късно от 1 година преди пътуването.

Кучета, които пътуват за Великобритания, Ирландия, Малта, Финландия и Норвегия, трябва да бъдат третирани срещу алвеококи − вид паразитен червей, който може да причини опасно заболяване при хората.

По принцип можете да пътувате с най-много пет животни.

Приятна почивка на Вас и на Вашите любимци!