Болнични мениджъри внасят предложения за реформи в здравния сектор

Трансформацията, от която се нуждае болничния сектор в България, е свързана със спешна нужда от промяна на финансовия модел и стратегия за справяне с кризата с кадрите в здравеопазването. Около това мнение се обединиха икономисти, болнични мениджъри, лекари и представители на институциите.

Мениджърите на всички лечебни заведения в страната, участвали в проекта „Най-добрите болници”, ще внесат документ в ресорните институции, който обобщава техните предложения и искания за реформи.

Спешната нужда от промяна на финансовия модел в здравеопазването и стратегията за справяне с кризата с кадрите се потвърждава и от първото по рода си у нас проучване*, проведено от Българската болнична асоциация , с цел да се установят нагласите на болниците за необходимите стъпки за развитие на силна и устойчива болнична помощ в България.

Като най-голям проблем в болничното здравеопазване близо 32% от мениджърите на лечебни заведения посочват наличието на лимити за дейността. Недостигът на кадри е най-голям проблем според близо 31% от анкетираните. Липсата на достатъчно финансиране от страна на държавата е определена като най-големия проблем за сектора от страна на близо 24% от болниците. Качеството на здравните услуги и изискванията за нивата на компетентност са посочени като най-голям проблем съответно от 3.51% и 1.69% от анкетираните.

Според 82% от мениджърите на лечебни заведения за решаването на проблема с кадрите в българското здравеопазване е необходима цялостна политика за остойностяване на труда на медицинските специалисти и допълнителни социални придобивки.