Всяко бебе е безценно

Неправителствени организации настояват за достъп до здравни грижи на всички бременни здравнонеосигурени жени и за прилагане и промяна на Наредба 26 на Министерство на здравеопазването, която сега осигурява само един акушеро-гинекологичен преглед и пакет медицински изследвания за всяка неосигурена бременна жена. Това стана ясно на проведения в Стара Загора регионален форум „Всяко бебе е безценно”.

Неправителствените организации, работят от години за прилагане и промяна на Наредба 26 на Министерство на здравеопазването, която сега осигурява само един акушеро-гинекологичен преглед и пакет медицински изследвания за всяка неосигурена бременна жена. Реалността показва, че Наредбата не се прилага навсякъде и съществуват бариери пред осъществяването дори на този единствен преглед – крайно недостатъчен за качествено проследяване на бременността.

В България всяка година се раждат около 6500 недоносени бебета. Мъртвородените бебета у нас през последните години са между 6 и 8 на 1000 живородени. Това означава, че всяка година около 350-400 бебета са мъртвородени и още толкова умират преди да навършат 1 година.

А броят на преждевременните раждания не намалява през последните 50 години, дори продължава да се увеличава въпреки напредъка на медицината. За България спокойно можем да кажем, че една от причните е липсата и неравенството по отношение на проследяването на бременността. Тази тема е засегната и в двугодишно изследване на Сдружение „Ларго”. В своя доклад „Цената на безразличието”, по Проект „Наредба 26 в действие: за повече здрави бебета и щастливи майки”, Сдружението представя „обосновка на необходимостта от осигуряване на достъп до качествени медицински грижи на всички бременни жени и родилки”.

Един от глобалните изводи и послания, които изпраща докладът е, че едно-единствено посещение при специалист, каквото в момента предвижда Наредба 26, е крайно недостатъчно, независимо през кой период на бременността е извършен прегледът, защото не позволява проследяване. Това, от своя страна, води до значими рискове за майката и бебето, както и до драстично увеличаване на разходите за болнични грижи за едно недоносено новородено или бебе с влошено здравословно състояние, в сравнение със стойността на един гарантиран минимален пакет, обезпечаващ проследяването на бременността.

Организациите се надяват , че всички държавни институции ще бъдат мотивирани да бъдат предприети мерки, които да осигурят равно право на всяка бременна жена да бъде проследявана, за да се минимизира риска детето да се роди преждевременно и да се предотвратят рисковете от съпътстващите недоносеността усложнения и риска от неонатална смърт.

Друга тема, която бе засегната са патронажните грижи и именно провеждане на допълнителни здравни дейности при новородени до 14 дни след изписване от родилното отделение в дома на всяко дете.

Българската държава трябва да приоритизира превръщането на патронажната грижа в устойчива политика с широк обхват, за да може на всички, които имат желание и нужда, да се гарантира достъп до нея.