Кметът Галина Стоянова получи отличие от кампанията „Достойните българи“ 2021

Кметът на Казанлък Галина Стоянова получи отличието от кампанията на вестник „24 часа“, в сътрудничество с Българската национална телевизия, „Достойните българи“ 2021. Грамотата връчи основателят и управител на Фондация „Бузлуджа“ арх.Дора Иванова, която благодари за грижата към опазването на цените мозайки на монумента. Младият архитект бе придружена от кореспондента на печатното издание в Стара Загора Ваньо Стоилов.

„Не можах да присъствам на това грандиозно събитие, но сега, като държа наградата в ръце, както и този медал „Достоен българин“ ме правят много горда в личен план. Когато получавам отличия за Общината е голяма радост, защото е за всички граждани, но в качеството ми на човек, не съм получавала такава награда.“, сподели Галина Стоянова. Тя отбеляза подкрепата на кореспондента Ваньо Стоилов да насочи внимание на редакцията на „24 часа“ към грижите за паметника на Бузлуджа. „Това, което се прави на Бузлуджа има национално значение и е много по-голямо отколкото примерно, възраждане на един стар символ.“, коментира той. „Прави чест на Община Казанлък, че застава на страната на това наследство и вижда смисъла от възможността да го покажем, да го развием и популяризираме.“, отбеляза Ваньо Стоилов.

„Дълъг е пътят от това да убедим първо властимащите, които и да са те, след това всички българи, че това не е случаен паметник, който ни е завещало едно тоталитарно време.“, посочи Кметът на Казанлък. „Този дълъг път показва, че смисълът не е в идеологическата ценност на Бузлуджа, а в паметник – многопластов представител на нашето общество.“, заяви Галина Стоянова. „Той във всякакъв смисъл представлява развитието на обществото ни във времето. И физически, и стойностно, като изкуство, и археологически той разказва какво сме ние българите – от това да сме много талантливи и да направим един грандиозен, световен архитектурен обект с изключително стойностни архитектурни мозайки до това да го съсипем и да го оставим студът и дъждът да го разяждат толкова години.“, коментира Кметът Галина Стоянова. Тя разказа за времената след 1989 година и как дълго си е задавала въпроса за липсата на единство у българите. „Започнах да си обяснявам всичко това с Бузлуджа. В нас има толкова много талант, изкуство и толкова много вътрешна прояденост, че е много трудно да създадем това единение. Затова имам надежда, че, когато заработи Бузлуджа и всички българи я приемат като своя, тогава вече ще можем да кажем, че сме излезли от противоречивия период на нашето развитие и тръгваме напред уверено.“, пожела Галина Стоянова.
Официалната церемония за годишните награди „Достойните българи“ се състоя в София през месец януари тази година в София за 19-и пореден път, но Галина Стоянова бе възпрепятствана да присъства и получи приза днес.