Местната власт в Европейския парламент

Представители на местната власт от всички общини в област Стара Загора са на работно посещение в Брюксел по покана на евродепутата Андрей Новаков от ГЕРБ/ЕНП. Групата посети Европейския парламент и се запозна със структурата и работата му.

Представителите на местната власт разговаряха с евродепутатите Андрей Новаков и Емил Радев за политическата ситуация и бъдещето пред страната ни в новия програмен период (2021 – 2027), който за България все още не е започнал.

“Държавата трябва да избегне национална катастрофа и да започне да усвоява тези пари. Оперативните програми дори не са подадени, знаете какво означава това за една община. Не може да се привличат инвеститори, не може да се строи и развива. Бъдещото служебно правителство, каквото и да е то, е длъжно да започне да работи по този план” – каза Новаков.
“Работим срещу предложение на ЕК да таксува вредните емисии от частните домове и коли” – сподели още Новаков.

Емил Радев, който е зам.-председател на Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи, запозна гостите с работата си като съдокладчик по регламента за създаване на Европейски орган за борба с изпирането на пари и финансирането на тероризма. Той подчерта, че българското правителство, начело с Кирил Петков, е изпуснало шанса да заяви българската кандидатура за седалище на органа и така България все още няма да има Европейска агенция на своя територия.

Андрей Новаков и председателят на Общинския съвет на Чирпан Иван Станчев поднесоха цветя пред паметната плоча на Яворов в едноименното училище в Брюксел, в което учат 360 българчета. Представителите на Община Чирпан проведоха среща с директора на училището Миглена Миланова и подари книги от и за именития български поет и революционер.