Кметът оттегли точката за даване на съгласие за ОВОС за инсталация за горене на отпадъци

Жителите на няколко населени места протестираха снощи в село Ракитница срещу изграждането на инсталация за пълно изгаряне на отпадъци. Недоволството им бе провокирано от предложение в дневния ред на предстоящата сесия за даване на “съгласие по  процедура за оценка на въздействие върху околната среда на инсталация за унищожаване на боклук по метода „пиролиза”. Заради недоволството на хората, кметът на Стара Загора Живко Тодоров оттегли точката.

Жители на Стара Загора и селата Ракитница, Арнаутито, Кирилово, Богомилово и Калояновец се опасяват, че при процеса пиролиза, който ще се внедри, ще бъдат използвани пластмаса, гуми и други битови отпадъци, които отделят особено опасните канцерогенни диоксини и фурани, които се натрупват в почвата и храните. Капацитетът на плануваното съоръжение е голям почти колкото обема на боклука, който се генерира в София. Община Стара Загора не създава подобно количество отпадъци, което дава основателни притеснения на гражданите, че ще бъде извършван внос от други места и дори потенциално чужбина.

За да се избегнат спекулации и създаване на притеснение у хората по темата с изграждането на нова инсталация, предложението няма да бъде разгледано на престоящата сесия на Общинския съвет в четвъртък. Това стана ясно по време на извънредна пресконференция на кмета на Община Стара Загора Живко Тодоров и председателя на Общинския съвет Мария Динева.

Предстои да бъде изпратено писмо до Министерството на околната среда и водите, с което да бъдат уведомени за намерението на инвеститора.