От 1 август: край на разкарването с линейки по болниците

От 1 август електронизацията на здравната система ще обхване хоспитализацията. Това означава, че направлението за нея вече ще бъде електронно, което слага край на порочното разкарване с линейка от болница в болница преди пациентът да бъде настанен в лечебно заведение.

Това ще позволи да се знае в кои болнични структури, колко пациенти, с какви диагнози и кога са постъпили и изписани. По този начин ще се преустанови обикалянето на линейките в търсене на свободни болнични легла.

Министерството на здравеопазването отчете въвеждането на 15 електронни услуги в последните 6 месеца. От 1 юни всички прегледи на пациенти при общопрактикуващи лекари и специалисти в извънболничната помощ се подават в националната здравно-информационна система. До края на годината предстои още да се въведе електронно подаване на информация за дейностите, извършени в болниците, надграждане на пациентското досие с въвеждане на всички медицински документи от началото на текущата година, включване на денталната помощ и въвеждането на електронни протоколи за скъпоструващи лекарства.

След 4 години отлагане, тази седмица за хиляди българи предстои една важна промяна – помощни средства и медицински изделия за хора с увреждания като инвалидни колички, слухови апарати и пр. вече ще се отпускат от НЗОК и по нов ред. Досега с тази несвойствена дейност се занимаваше Агенцията за социално подпомагане. Промяната влиза в сила от 1 юли.

За хората главната промяна сега е в процедурите, по които ще кандидатстват за медицински изделия, напълно или частично заплатени от касата. Бъдещето е изцяло електронно, като според управляващите това се прави с цел улеснение. За хората, които имат пожизнено ТЕЛК/НЕЛК решение, процесът ще остане на хартия и с физическо посещение на районна здравна каса. За решенията, издадени след 1 юли обаче подаването ще може да се осъществи на хартия само в краен случай по непреодолими технически причини. В цените и списъците на самите изделия засега не се очертава промяна – в момента тече договаряне за отпускането им следващата година, когато се очаква актуализация на старите списъци.