Министерството на културата отпуска 388 000 лв. за реставрация на дом-паметника „Бузлуджа“

Областна администрация – Стара Загора, като собственик на сградата, в партньорство с Община Казанлък и проект „Бузлуджа”, спечели финансиране от 388 000 лв., чиито средства ще бъдат използвани за отварянето на паметника за посетители.

Финансовата субсидия са по програма „Опазване на недвижимото културно наследство“ – 2022 г. на Министерство на културата, като предстои подписването на договора за тези средства, уточняване на процедури и действия.

Въпреки финансирането от министерството, кампанията „Ти си ключът – отвори Бузлуджа” продължава, като средствата от нея ще бъдат пренасочени към следващата голяма стъпка за паметника, това е проучване, проектиране и цялостно изграждане на новия покрив, след което и провеждането на дейности за реалното отваряне на паметника.

През лятото ще се проведе и благотворителния фестивал Оpen Buzludha, за набиране на средства за монумента.

Припомняме ви, че паметникът Бузлуджа е обявен за недвижима културна ценност от национално значение, което отвори вратите за държавата да предприеме по-сериозни ангажимент към опазването на културно наследство. Всъщност това са първите средства отпуснати директно от държавата за опазване на монумента.