Три идейни концепции за културен и бизнес център отличиха в Чирпан

Три  архитектурни концепции бяха отличени за идеите, които представиха за културен и бизнес център на мястото на недовършения културен дом в Чирпан. Това стана след като журито, председателствано от проф. д-р арх. Тодор Булев начело на  Управителния съвет на Съюза на архитектите в България, разгледа и обяви идейните проекти на Константина Костова, Михаил Дянков и  на екип: Ива Хасъмска, Гергана Георгиева и Васил Вандов  за  най-добри с три равностойни награди.

„Конкурсът на Общината събра десет млади талантливи архитекти с модерна визия за сърцето на града ни. Радваме се на идеите, базирани върху  основните изисквания, съобразени изцяло със съвременните тенденции”, каза кметът на Чирпан Ивайло Крачолов, който благодари на журито за пълноценната дискусия и на участниците. Според него бъдещият център трябва да бъде сграда – символ, реализирана от първата до последната стъпка с практични решения. Трите идеи ще са базата, на която ще стъпи работният проект, но преди това ще има публично обсъждане и решението ще го вземе Общинският съвет. Ще последва икономически анализ и с него ще се търси финансиране от регионалния фонд за градско развитие.

„Проектите на тримата млади  архитекти формират една обща бъдеща визия на сграда, която да изглежда съвременна, съобразена със съществуващата среда. Да се предвиди като енергийно ефективна и да е едновременно и за бизнес и за култура”, подчерта проф. Булев, впечатлен от проведения конкурс, който той определи като  правилен и модерен подход за градоустройство и местна политика.  Отличените равностойни концепции получават и парични награди в размер на 2000 лева всяка.

Жителите на община Чирпан също се запознаха с проектите на младите архитекти, изложени в  експозиция на площадното пространство и видяха различни модерни идеи – от запазване на недовършената сграда, преустройство и реконструиране и  довършване до изцяло нова сграда, отговаряща на съвременните изисквания.