Павел баня се поклони пред паметта на Ботев и загиналите за свободата на България

Тази вечер жителите и гостите на Павел баня отдадоха своята почит към поета – революционер Христо Ботев и загиналите знайни и незнайни войни за свободата на България.
Кметът Иса Бесоолу определи втори юни не като обикновена ден от календара, а като паметна дата в историята, като ден на признание и саможертва, но и ден на осъзнаване на героизма и смисъла на свободата.
Към всички присъстващи Бесоолу се обърна с думите: “Втори юни е ден на отговорността ни пред самите нас и към идните поколения, ден на почит към загиналите за свободата.
Дълг на всеки от нас е да помни и предава заветите на Ботев на бъдните поколения за пример и упование в моменти на трудности.
Втори юни е денят на нашата гордост и сила, на вярата във вечността на Родината. И, да, днешният ден е тъжен, защото са загинали хиляди за свободата, но е и ден на  тържеството на българския дух, предаван от поколения на поколения и извисяващ се в безчет подвизи.
Днес честваме безсмъртието на хилядите знайни и незнайни войни, оставили светла и трайна диря във вечността с делата, силата и славната си гибел. Защото, както е казал Христо Ботев: “Тоз, който падне в бой за свобода, той не умира!”
И, да, всички те са живи днес, защото живеят в нас, защото пазим заветите и подвига им. Нека продължаваме да съхраняваме българската идентичност, силен дух и вяра в идните дни, за да продължи България да заема своето достойно място в световната история!
Нека сме достойни за саможертвата на Ботев, Левски и всички онези, които не се поколебаха и се жертваха за свободата на нашата Родина България!”
Вечерта завърши с тържествена заря-проверка и под звуците на военния духов оркестър към 61-ва Стрямска механизирана бригада.