Без вендинг автомати за лекарства

Поставянето на вендинг автомати за лекарства в малките населени места е забранено от закона. Това става ясно от отговор на Министъра на здравеопазването на въпрос на народния представител Илиана Жекова.

Депутатът подчертава, че обикновено в малките населени места няма разкрити аптеки и дрогерии, хората са затруднени от това да си закупуват лекарствени продукти, тъй като живеят в отдалечени населени места и им коства допълнителен финансов ресурс да отидат до общинския център и да си закупят лекарствените продукти.

Действащото към настоящия момент законодателство, регламентира мястото, където може да се извършва търговията на дребно с лекарствени продукти. Законът ясно дефинира мястото, където това единствено може да се случи, като се допуска едно изключение, когато в населеното място няма аптека, лекари и лекари по дентална медицина, могат да съхраняват и продават лекарствени продукти, ако са получили разрешение за това по ред, определен в наредба на министъра на здравеопазването. “Тоест законодателят е предвидил такъв вариант, който очевидно поради своя характер е и много по-добър от каквато и да е вендинг машина, съдържаща продукти, които се отпускат без лекарско предписание”, казва министър Сербезова.

Съгласно действащото законодателство, търговията на дребно с лекарствени продукти може да се извършва само в аптеки и дрогерии, като тя се съобразява с изискванията на Правилата за добрата фармацевтична практика и при продажбата на лекарствени продукти посредством така наречените вендинг автомати, липсва дефиниране на персоналната отговорност на съответните лица, които ще бъдат ангажирани с процеса по отпускане на лекарствени продукти, даване на консултации, информиране на пациента относно неговото състояние и свързаната с това лекарствена терапия.

Друг мотив за ситуирането на този тип апарати само в аптеки и дрогерии е пряката отговорност на лицата, носители на съответната лицензия за съхранението на лекарствените продукти в аптеката и поддържането на оптимални условия за съхранение, описани в кратка характеристика на продукта, включително проверяване на срокове на годност и така нататък.
Право да извършват търговия на дребно има всяко физическо и юридическо лице, регистрирано като търговец по българско законодателство или по законодателство на държава членка, което отговаря на изисквания в закона.

Така приетото законодателство в страната не урежда критерии по отношение на разпределение гъстотата на аптеките по територия, нито относно техния режим на работа на аптеката.